Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
УЧЕНИЦИ ОШ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“ УОЧИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ОДРЖАЛИ

ЧАС ИСТОРИЈЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Уочи државног празника - Дана примирја у Првом светском рату око педесет ученика ОШ „Јеврем Обреновић“ са проф. историје Јеленом Јеврић прошлог четвртка у пешачкој зони делило је Наталијине рамонде и флајере са одштампаним текстовима.
- Идеја нам је била да наше суграђане на овај начин подсетимо на овај празник али и да путем пројекта, који реализујемо већ трећу годину, негујемо и чувамо традицију, развијамо код ученика свест о значају свог порекла и породичне историје. С друге стране и да их упознамо са стварним светом, са суграђанима, незнањем других које је за њих чудно и истовремено неразумљиво. Много тога су научили током својих истраживања с обзиром да се тек у осмом разреду обрађује овај период. То је врло корисно за њих као будуће грађане овог града и ове државе - рекла је проф. Јеврић.
Резултати анкете, које су спровеле ученице ВИИ4 Маријана Јокичић и Анђела Ристић уз помоћ другарице из ВИИИ3 Андријане Ђурђевић, показали су поражавајући чињеницу да суграђани не знају зашто је 11. новембар проглашен за државни празник.
- Мислим да то није у реду зато што треба да знамо више о нашим прецима. Они не треба да се забораве. Баш кроз овај пројекат покушали смо да подстакнемо људе да више сазнају о својој прошлости како се не би заборавила - поручила је Маријана.
За оне који су желели да сазнају нешто више о српској голготи приликом преласка Албаније, која се одиграла тачно пре сто година крајем новембра 1915. године, ученици су приредили Интерактивну учионицу.
- Било ми је јако забавно док сам истраживала. Углавном сам доста тога сазнала од моје баке. Надам се да ћемо на овај начин подстакнути и друге да сазнају више о својим прецима - уверена је Јана Филиповић, ученица ВИИ4.
Поводом овог празника, наредног дана, у петак, ученици ОШ „Јанко Веселиновић“ имали су прилику да од својих вршњака из „Јевремове“ школе чују све о 11. новембру који се од 2012. године слави као државни празник, као и о Наталијиној рамонди, цвету познатом и као „цвет Феникс“ јер му је, и кад се осуши, потребна само која кап воде да оживи. Указујући на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата узет је као амблем са позадином у бојама Албанске споменице.
Завршна манифестација у виду јавног часа под називом „У част нашим прадедовима“ одржана је у вечерњим часовима у Међуопштинском историјском архиву. Презентацијом радова, кратких историјских филмова, уз личне приче ученика, потомака славних предака из Првог светског рата, уз хор школе под вођством наставнице музичке културе Марице Пријовић, који је извео српске песме настале у том периоду, показали су више од обичног знања.
- Није било толико тешко истраживати јер нам је доста помогла разредна, а и много тога могло се пронаћи на интернету. Требало је доста времена али није било тешко одрадити. Лепо искуство које бих поновио - истакао је Александар Јанковић, ученик ВИИИ3, који је урадио кратки филм о Момчилу Гаврићу, најмлађем учеснику Првог светског рата.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa