Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СМИЉКЕ ЈОВАНОВИЋ У БЕОГРАДУ

СТИХОВИ УЗ ЗАГРЉАЈ КЊИГЕ

У кући Ђуре Јакшића у Београду, протеклог петка, шабачка песникиња Смиљка Јовановић, представила је свој публицистички рад, поетске и прозне записе. Београдска публика је имала прилику да чује одабране текстове из Монографије ДСРИ “Карађорђе” и “Драгутин Лазаревић Цакан – атлетски првак Балкана”, стихове из збирке поезије “Песме” и прозне записе из рукописа.
- Драго ми је што сам осетила позитивну размену између мене и публике. Занимљиво је да Ђурина кућа није била популарна за његовог живота, због сиромаштва, ретко се ко нашао да му пружи руку и да му помогне, а данас важи за један од реномираних простора за књижевно уметничке сусрете, каже Јовановићева и додаје да и данас постоји много Ђура које не примећујемо, јер, “људи се не мењају”.
Београдској публици, Смиљка је позната са поетских сусрета “Поезија Стенка”, које се одржавају у истоименом ресторану. Наши суграђани ће ускоро имати прилику да присуствују промоцији Монографије о Цакану, коју је финансирао град Шабац.
“Стихови Смиљке Јовановић се читају уз загрљај књиге у којој су положене. Њена поезија је матерњи језик. То се осети сваком пором и свим чулима, када се њене песме читају наглас. Њен језик је отмен и посебан, а опет толико српски да српскији не може бити, ни по форми, ни по садржини. Било да пише кроз риме, било да је у прозаидама или у слободном стиху, подједнако поји читаоца лепотом, ритмом који је уједначен, али не монотон”.
Гордана Влајић
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa