Инфо

8. јул 2010.8. јул 2010.
КАКО ЖИВЕ РОМИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

СПРЕЧИТИ ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ

Потпредседник шабачког огранка Савеза удружења Рома Западне Србије Маринко Николић за “Глас Подриња“ каже да у Мачванском округу у скорије време није било већих сукоба на националној основи. Иако Роми немају проблема са наталитетом, услед све бројнијих одлазака у иностранство њих је на овим просторима све мање, што по Николићу представља један од тренутно највећих проблема заједнице
Израженијих проблема и провокација на расној основи овде нема. Међутим, изузетно ми је драго што је у Скупштини Србије недавно усвојен Закон о дискриминацијама било које врсте јер би он по мени требао да спречи “лов на вештице“, каже Николић, а потом образлаже своје речи констатацијом да је у нашој земљи готово устаљено правило да ако погреши појединац, којег неоспорно треба казнити, маса својевољно крене да линчује заједницу.
То се дешавало у неколико случајева протеклих година, а последњи међу њима је у Јабуци. Такво понашање су сви осуђивали, међутим, чини ми се да држава, ипак, није довољно стала иза мањинских групација. Ми ни у једном случају немамо повратну информацију како су санкционисани ти људи који су без икаквог права кренули да спроводе правду. Надам се да ће примена новог Закона овакве ствари убудуће спречити ““ објашњава потпредседник шабачког удружења Рома.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa