Инфо

8. јул 2010.8. јул 2010.
КРСТИВОЈЕ ИЛИЋ, ПЕСНИК ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“

ПРЕПЕВАНО КРАЉЕВСТВО НЕМАЊИЋА

Новом књигом, Краљевски епитафи, коју је ових дана објавила Српска књижевна задруга, наш прослављени песник Крстивоје Илић доноси исповести владара династије Немањића, са друге стране живота
Књигу Краљевских епитафа најавили сте пре три године! А тек је сад изашла!
- Није лако одвојити се од свог најдражег рукописа! Писао сам га пет година, нечујно комуницирајући са сенима српских жупана, кнежева, краљева и царева, са властелом, патријарсима и себрима, срећан што сам се склонио из патње овога света, у далеке, бесмртне векове српства, и свога порекла, загледан у сјај и славу, у задужбине на чијим су куполама златни крстови додиривали простор и време изнад света!
По речима уредника Лакићевића: „Те задужбине, православни манастири и цркве, огледало су њихове вере и моћи“. Како их Ви данас доживљавате, после „препеваног краљевства?
Као симболе непролазне славе, и световне и духовне, не само владара, него и народа који је поседовао културу, отменост и господство и онда, кад су манири већине европских држава подсећали на варварство! А у крајњој интими, ти симболи на врховима задужбина иницирали су и настанак имена, које је, неким провиђењем, баш мени додељено, што ме је одувек чинило поносним међу савременицима!

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa