Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

РЕЗУЛТАТИ У ЈУНУ

Пројекат “Рурални развој након поплава” представљен је прошлог четвртка у Дуњића кући. Ради се о набавци четири мобилне сушаре за производњу осушеног воћа, поврћа и зачинског биља.
Пројекат спроводе Удружење самарићанских радника Аустрије, Иницијатива за развој и сарадњу, град Шабац и Дирекција за пољопривреду. Пројекат вредан 240.000 евра финансирају Аустријска развојна агенција, град Шабац и имплемантациони партнери.
Циљ пројекта је повећање капацитета малих пољопривредних газдинстава, као и формирање социјалних кооператива.
Директор Дирекције за пољопривреду, Владимир Шпегар наводи да би одабир учесника на овом пројекту требао да буде готов до 15. децембра, а обука ће почети од Нове године.
-Први резултати добиће се током јуна, јер је потребно одређено време да се уради јавна набавка за сушаре и превозна средства за транспорт тих производа. Највеће искуство у нашем крају имамо у производњи шљиве, али ћемо инсистирати да радимо на свим врстама воћа и поврћа, рекао је Шпегар.
Извршни директор Организације Иницијатива за развој и сарадњу Миодраг Недељковић, објаснио је да социјално предузетништво упошљава људе који теже долазе до посла.
-Тај концепт тренутно само држава форсира. Ми као удружење грађана, које се тиме годинама бави, покушаћемо сада са Шапцем и Дирекцијом за пољопривреду да га спроведемо. Желимо да људима, који немају добар наступ на тржишту и свеже воће им је јако мало плаћено, помогнемо да бесплатно подигну вредност свом производу и да уз незнатне додатне напоре увећају свој буџет, рекао је Недељковић.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, изјавио је да је срећан што ће Шабац бити партнер Аустријској развојној агенцији на једном овако важном међународном пројекту.
-План је да из овог пројекта сви више зараде. Мислим да је ово важна улазница за град за неке будуће пројекте који се спремају 2016. године. Имамо заиста велика очекивања од пољопривреде. Спремамо посебну понуду за пољопривредне произвођаче у следећој години, са идејом да им пружимо правну помоћ, рачуноводствене услуге и маркетиншко заступање, како би могли са својим производима да изађу на ново тржиште, рекао је градоначелник и додао да постоји план за израду новог дистрибутивног центра који би требао да установи Шабац као центар за трговину најквалитетнијим воћем и поврћем у региону.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa