Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

КОЗАРСТВО ИСПЛАТИВО А ЗАНЕМАРЕНО

Пилот пројектом Дирекције за пољопривреду недавно су два пољопривредна домаћинства добила по пет коза и по једног јарца. Циљ је унапређење козарства. Поред тога постоји и жеља да се помогне пољопривредницима у, за њих, веома тешкој ситуацији, с обзиром на то да је гајење коза веома исплатив посао.
Козе су подељене људима који већ имају искуства у њиховом гајењу. Услови су да у року од три године врате исти број грла који су и добили, које ће бити распоређене другим пољопривредницима, али и да производе козји сир.
Миле Ждеро, ветеринарски техничар из Јевремовца, један је од учесника у овом пројекту. Козе гаји седам година.
-Имао сам 18 коза, сада их имам 24. Добио сам одлична грла санске расе, док су моје алпске и домаће. Међу мојим козама имам и оних које дају и по шест литара млека. Када у марту одем у пензију још ћу им се озбиљније посветити. Тада ћу почети да правим сир, а мораћу да набавим музилицу. Купио сам и нешто земље где оне могу да пасу, прича Ждеро.
Планира да прошири фарму, али и да почне да узгаја пилиће. Међутим, не може све сам. Сада му помаже само жена његовог покојног брата, која музе козе и прави одличан сир, а каже, добро би му дошао и још један хектар земље.
Каже да никада ни литар млека није продао, него је све делио. Стога су га и погодили злуради коментари на рачун тога што чува и музе козе.
-Планирам да се оженим. Много сам амбициозан, али не могу сам. Овај посао треба да ради најмање двоје пуним капацитетима, да би се остварила лепа зарада. Не бринем како ћу продавати млеко, јер људи знају колико је оно лековито и траже га, а цена му је одлична, око четири пута је скупље од крављег, истиче Ждеро.
Директор Дирекције за пољопривреду, Владимир Шпегар, објашњава да су сви производи од козјег млека веома цењени, а да их је мало на тржишту. Козе које су поделили су уматичене, па ће већ следеће године њихови нови власници имати по 7.000 динара субвенција за сваку, што је довољно за куповину кабасте хране.
-Ради се о пилот пројекту и видећемо како ће да се развија. Ове године нисмо могли да обезбедимо више коза. Наредне године планирамо да набавимо најмање 100 грла, за 20 домаћинстава. Идеја је да тада обезбедимо и откупно место за оне који не желе да производе сир. Козе су врхунског квалитета, уматичене и дају око 1.000 литара млека годишње, навео је Шпегар.
Дирекција ће обезбедити и 25 уматичених овнова, за произвођаче који имају овце у типу, да могу да их уматиче. Шпегар објашњава да постоје људи који гаје 20 – 30 оваца, које нису уматичене, чиме по свакој овци губе 7.000 динара годишње. Ко има овце различитих раса не може да конкурише за овај пројекат.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa