Инфо

8. јул 2010.8. јул 2010.
СУДБИНА ПРВЕ И ЈЕДИНЕ ГРИНФИЛД ИНВЕСТИЦИЈЕ У ШАПЦУ

СТЕЧАЈ ШПАНСКОГ КАПИТАЛА

Фабрика за прераду дрвета инвестиција шпанско ““ српског предузећа “Евролинк“, вредна пет милиона евра, те 2002. године била је прво директно страно улагање у шабачкој општини. Данас и улагач и друга фирма са шпанским капиталом “Еммса Балкан“ су у стечају, због вишегодишње блокаде жиро рачуна
Прва и једина гринфилд инвестиција у шабачкој општини доживела је неславну судбину. Реч је о Фабрици за прераду дрвета која већ дуго не ради, а фирме улагачи и власници су у стечају. Шта је условило да један амбициозан пројекат са страним капиталом доживи крах? Да ли се нису снашли у домаћим условима рада или су пак бирали непоуздане партнере? Коначну реч о свему томе требало би да да суд, када ће можда бити јаснији узроци пропасти прве директне стране инвестиције у Шапцу.
Шпанска компанија “Еммса“ у Србију је стигла 2001. године и основала предузеће “Евролинк“ у Београду, где је била већински власник. Управо ово предузеће ће неколико месеци касније уложити пет милиона евра у Фабрику дрвета у оквиру тадашње Слободне зоне Шабац. Тадашњи директор шпанске фабрике Жељко Ивић је изјавио да је фабрика подигнута за пола године и да располаже савременом опремом. Рекао је још да запошљава 200 људи, а да ће проширењем које је у плану запослити још 300. Рачунало се на извоз од осам милиона евра у: Шпанију, Немачку, Чешку, Италију, Израел и Кину. Први човек Погона у Шапцу посебно је тада истакао разумевање на које су наишли код локалне власти и Зоне.
Шпанска компанија “Еммса“ данас се суди са партнерима из Србије “Евролинка“ и “Еммсе Балкана“ како би, како каже њен садашњи заступник, а тадашњи директор „Слободне зоне“, Милош Лукић, наплатила штету.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa