Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ТРИБИНА О ЗАВИСНОСТИ ОД ИНТЕРНЕТА И САЈБЕР КРИМИНАЛУ

ОПАСНОСТ ВИРТУАЛНОГ СВЕТА

У дворани “Винавер”, у Анексу Библиотеке шабачке, протекле среде је организована трибина о психолошким последицама зависности од интернета, сајбер криминалу и превенцији. Говорили су Влајко Пановић, психолог на ВМА, Татјана Ђурашковић, главни инспектор у МУП Србије и Биљана Дробњак, мастер педагог у Шабачкој гимназији.
Поред алкохолизма, коцкања, и наркоманије, све присутнији облик зависности је зависност од интернета. Млади данас све чешће за комуникацију користе нове технологије, немајући развијен критички однос према њима.
- Савремени човек је потрошио своју радост. Он је жртва информација, живећи у црно-белом односу човек – машина. Човек као људско биће себе дефинише кроз однос са другим људима, а кад је на интернету, на друштвеним мрежама, тај други је виртуалан. Најбоља је превенција, а то је здраво хришћанско одгајање и радне навике, оно што помаже деци да дефинишу себе. Савет родитељима је да буду будни, присутни у животима своје деце, да говоре на њима разумљив начин, мењајући себе, рекао је Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије.
Према речима Биљане Дробњак, када су млади освешћени и довољно информисани, знају шта могу да очекују, на који начин могу да се заштите, коме да се обрате и како да реагују у ситуацији када виде насиље, или су и сами жртва насиља.
- Много је слободнија комуникација у виртуалном, него у реалном свету. На фејсбуку, који је најзаступљенија мрежа, педофили и насилници праве лажне профиле, које преузимају са руског фејса. Деца никад нису крива, лако постају жртве и бивају изманипулисана. Њима саветујемо да све оно што не би радила у реалном свету, не раде ни на интернету, рекла је Ђурашковићева, напомињући да је казна за поседовање порнографског материјала три године.
Сајтови на којима се може пријавити сајбер криминал и добити више информација на ову тему су њњњ.муп.гов.рс и њњњ.нетпатрола.рс .
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa