Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ПЛАНИНАРСТВО

КОЛУБАРА ПАМТИ СВОЈЕ ЈУНАКЕ

Ако је протекла година била година великог јубилеја, којим је Србија обележила стогодишњицу Колубарске битке, ни ова година за планинаре није била мање значајна, а посебно за планинаре - чланове планинарско-смучарског друштва “ЋИРА” из Лајковца, које је и обе, као и претходне године, обележило годишњицу велике битке и једне од битака најзначајнијих у И светском рату, организујући ИИ Поход планинара Србије стазама Колубарске битке.
Први успон је био ка брду Жупањац, на коме је крајем прошле године подигнут споменик, од гранитне стене, са уклесаном сликом српских ратника изнад које је исписано: “Овде се бранила слобода” , а испод слике исписано је: “Вечна слава Колубарским ратницима – поносни потомци”. Споменик је подигла градска управа Лазаревца.
Поред поменутог споменика о историјату Колубарске битке казивао је Милета Ранковић, члан Управног одбора ПСД “ЋИРА” из Лајковца, нагласивши да је Колубарска битка или како су је Аустроугари називали Колубарски фронт, одвијала се на потесу од преко двеста километара, те да је окончана контра офанзивом српске војске, а највећом заслугом генерала Живојина Мишића.
Овај поход изведен је у добро организованој Акцији лајковачких планинара и завршио се после седмосатног похода у градском хотелу, уз прикладан културнозабавни програм.
М.Ботић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa