Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ОДРАНА ДВАДЕСЕТ СЕДМА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ПОЛЕМИКЕ ЗБОГ ДИРЕКТОРА

Најважнија тачка избор директора “Водовода”. Иницијатива Село – град одржала хитну конференцију због ставова одборника СНС изнетих за говорницом
Само шест тачака нашло се на дневном реду 27. седнице Скупштине града Шапца, одржане прошле среде. Ипак, расправе су биле убичајено жестоке.
Најважнија одлука била је избор директора ЈКП “Водовод Шабац”, а на ово место изабран је досадашњи вршилац дужности те функције Александар Продановић.
Замерке опозиције на ово кадровско решење односиле су се пре свега на то да је за директора шабачког јавног предузећа изабран човек из Сремске Митровице, а да и у Шапцу има довољно стручних кадрова.
Славиша Костадиновић из Јединствене Србије сматра да је извргнут руглу Закон о јавним предузећима и демократски избор руководећих органа, јер се на конкурс пријавио само један кандидат. Према његовом мишљењу то се десило због тога што су други свесни да не могу бити изабрани и да се на тај начин шаље лоша порука младим и образованим кадровима.
Беган Цицварић из Српске напредне странке изнео је податак да се на претходних 26 седница око 40 одсто тачака односило на различита именовања и разрешења, али да се ни у једна није тицала питања мањина.
Шеф одборничке групе СНС, Блажа Кнежевић изнео је примедбу и на то што је конкурс објављен у листу “Данас”, а не у локалним новинама и то речима да ко купи “Данас” добија награду у градској Скупштини.
Бобан Бирманчевић из СНС критиковао је то што села још немају воду.
-Избор директора у Шапцу, не само “Водовода” него и свих других, понавља се из постављења у постављење. Грађани и одборници немају довољно информација шта ће ти грађани да раде. Улазимо у 2016. годину без јасних циљева за грађане који немају воду, а ово се и не најављује. Најављују се нова задужења и кредити да се врате дугови који су већ направљени. Сва остала јавна предузећа такође послују на враћању камата и подизању нових кредита, рекао је Бирманчевић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић питао је зашто се нико од одборника СНС није пријавио на конкурс и шта су они понудили грађанима као алтернативу.
-Мислим да грађани Шапца нису срећни због онога што су видели у парламенту и да одборници СНС не представљају њихове интересе, нити предлажу решења за било коју тачку. Јавна предузећа у Шапцу редовно функционишу и своје услуге обављају на високом нивоу. Цене услуга су најниже у Србији, нарочито воде и канализације, а и цена грејања је међу најнижим. Идеја је да услуга према грађанима буде што квалитетнија за што је могуће нижу цену. Задатак директора јавних предузећа је да се испуни тај интерес, истакао је градоначелник.
Директор “Водовода” изабран је након готово два сата расправе.
Друга тачка дневног реда такође се односила на кадровско решење. За в.д. директора “Топлане” на још шест месеци је постављен Срећко урић.
Опозиција је изнела примедбе да је за првих шест месеци урићевог мандата “Топлана” задужена 340 милиона динара, а да је укупна вредност њене имовине 720 милиона динара. На прошлој седници је донета одлука да се подигне кредит од 200 милиона динара за куповину мазута, па је речено и да ће грађани Шапца уместо еколошког енергента имати мазут који ће све загађивати.
Градоначелник је навео да је шабачку “Топлану” Удружење топлана Србије прогласило за најбољу у Србији, а да је цена мазута на историјском минимуму и да ће грејна сезона коштати 50 милиона динара мање.
Скупштина је још већином гласова усвојила и одлуку да Регионална депонија “Срем – Мачва” промени седиште, као и промену по једног члана школских одбора у три школе.
Седницу је обележила и хитна конференција за медије Иницијативе Село – град.
Блажа Кнежевић са говорнице је изјавио да Иницијатива Село – град није учествовала на изборима, него су њихови одборници били на другим листама. Кнежевић је изнео и оптужбе на рачун тога под којим су условима одборници из других странака прешли у ову странку. Како председавајући Скупштином, прим. др Слободан Мирковић није дозволио Одборнику Иницијативе, Драгану Станковићу да реплицира, они су сазвали конференцију за медије за време трајања Скупштине.
-Нисам могао да изнесем деманти онога што је изнесено против нас. Блажа Кнежевић треба да стоји иза својих речи и да изнесе доказе. Уколико то учини ми ћемо поднети неопозиве оставке и сносићемо и моралну и законску одговорност ако треба. Са друге стране, ако нема доказа, очекујем да он сноси бар моралну одговорност, рекао је Драган Станковић и додао да ће поштовати било какве доказе и да то не мора бити званичан документ.
Салко Карадаревић, члан Градског већа, навео је да они нису никаква вештачка товревина Душана Петровића, али да им је част што сарађују са његовом партијом, јер су то људи који знају да раде свој посао и воде град.
Одборница Јасмина ивковић изнела је мишљење да је на седници грубо нарушен демоктратско процес.
-Говорење у глас и без дозволе председника Скупштине, изношење неистина и увреда нису демократске методе. Рећи ћемо представницима опозиције да се ми њих не плашимо иако они користе методе застрашивања.
Конференцији није присуствовала Тања Радовановић, такође одборница ове политичке групације.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa