Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ОДРАНА СЕДНИЦА МАВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

РАД НА ЦРНО ЈЕДАН ОД ПРОБЛЕМА

На прошлонедељној, редовној 19. седници Мачванског управног округа, наглашена је добра сарадња представника локалних самоуправа из округа, а анализирани су и проблеми, попут рада на црно
У смирај календарске 2015. године представници локалних самоуправа које чине Мачвански управни округ разговарали су о реализованим активностима током протеклих 12 месеци. Према речима начелника округа, Драгослава Милановића, сви актери дали су свој допринос у испуњењу зацртаних циљева.
- У протеклој години сарадња са локалним самоуправама била је веома добра. Она није била искључиво формална, попут седница, већ смо и неформално покушавали да решимо проблеме током протеклих 12 месеци. Директа комуникација је била веома добра. Сви представници градова и општина са подручја округа дали су свој допринос у раду, при чему морам да нагласим веома добре предлоге који су од њих долазили. Један од њих тиче се и изградње регионалне депоније „Каленић“, навео је Милановић.
Једна од централних тема последње овогодишње седнице било је и сузбијање рада на црно. Инспектори рада су на подручју Мачванског управног округа током 2015. године евидентирали више од 700 лица која су била радно ангажована „на црно“. Против послодаваца који нису пријављивали раднике подигнуте су одговарајуће пријаве.
- Изменама и допунама Закона о раду олакшано нам је поступање по питању рада „на црно“. Кроз мандатно кажњавање сада имамо могућност да санкционишемо ретроактивно пријављивање запослених. Уговор о раду, или његова копија, морају да се налазе на месту на ком је радник пријављен, а у случају да се ради о, на пример, возачу камиона, копија уговора мора бити и у возилу. Поред тога, приликом закључивања уговора, послодавац је у обавези да раднику достави један примерак уговора, рекао је Данило Недељковић, начелник Одељења инспекције рада.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa