Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
СТУПИО НА СНАГУ ЗАКОН О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА

ДУГ ПУТ ДО „ИСТИХ“ ПАПИРА

Иако је најављено да ће Закон о озакоњењу објеката, који је недавно ступио на снагу, олакшати и убрзати процес легализације, у практичној примени овог решења биће много потешкоћа
Озакоњење објеката у Србији, по новом решењу, вршиће се по службеној дужности. У Шапцу, тај посао припада Одељењу за урбанизам. Грађани немају право подношења захтева за легализацију, већ ће обевештавати грађевинског инспектора да имају нелегално саграђене објекте. Свега троје грађевинских инспектора има задатак да у наредних 12 месеци обиђе све објекте на подручју Шапца, те да на посебним пописним обрасцима сачини извештаје о нелегално изграђеним и дограђеним објектима. План и програм рада инспектора, односно обилазак терена биће објављен на сајту града и посредством медија.
- Ради се о веом обимном послу који је донела републичка Влада. Он захтева стрпљење свих који буду учествовали у процесу. Закон је осмислио да надлежни орган обавља посао по службеној дужности. Грађани неће моћи да поднесу захтев за озакоњење објеката, већ ће само моћи да обавесте грађевинског инспектора да имају нелегалне објекте. То не значи да су ушли у поступак озакоњења, већ морају сачекати да грађевински инспектори изађу на лице места и евидентирају нелегално изграђене објекте. Попис ће се обављати по зонама, од града ка сеоском подручју. Инспектори ће посетити сва домаћинства, констатовати који објекти су изграђени и да ли за њих постоје издата решења о одобрењу за извођење радова или грађевинска дозвола, те да ли се одступило од тих докумената. Ако се испостави да су објекти нелегални, инспектор доноси решење о рушењу објекта које се доставља Одељењу за урбанизам. Ми затим покрећемо поступак по службеној дужности и обавештавамо грађане шта треба да нам доставе од документације. Уколико су на тој локацији решени имовинско правни објекти, те да се објекат не налазити на месту где легализације не може да се спроведе, грађани нам достављају извештај о затеченом стању и елаборат геодетских радова, након чега се доноси решење о озакоњењу, објашњава Јелена Јекић, начелница Одељења за урбанизам.
Само они грађани који су извршили упис права на својине у Служби катастра непокретности могу, а по слову закону и морају, да самостално покрену поступак легализације.
- Право на подношење захтева за легализацију објеката имају само они грађани са правоснажно окончаним поступком у Служби за катастар непокретности, односно они који су извршили упис права својине по посебном закону који је важио у протеклом периоду. Они су у обавези да у року од шест месеци поднесу захтев за легализацију, али не морају да прибављају извештај о затеченом стању и елаборат геодетских радова већ плаћају само таксу прописану законом. Треба да нам доставе правоснажно решење или препис листа непокретности, те ћемо им издати решење о озакоњењу објеката, додаје наша саговорница.
Грађани морају сарађивати са надлежним институцијама, јер уколико не испуне налоге инспекције прети им рушење објеката, или у случају да се ради о зградама колективног становања, забрана промета непокретности.
- Уколико странка у прописаном року не достави тражену документацију, њен захтев се одбија и налаже се рушење објекта.
У мору компликованих процедура једна од ретких позитивних ствари биће цена легализације, која ће, када се комплетан поступак оконча, бити нижа у односу на прошла решења.
- Овај закон на потпуно нов начин регулише озакоњење објеката у односу на стара решења. Таксе које ће грађани плаћати су свакако ниже у односу на доприносе који су се плаћали на основу старих Закона о легализацији. Таксе су јасно дефинисане у зависности од величине и намене објекта, а поред њих, грађани ће морати да приложе и извештај о затеченом стању, елаборат геодетских радова и доказ о решеним имовинско правним односима.
Све информације у вези са поступком легализације, о томе који објекти не могу бити легализовани, као и о трошковима, односно висини износа такси у зависности од квадратуре објекта, грађани Шапца могу добити у канцеларији Одељења за урбанизам, у улици Јанка Веселиновића број 20.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa