Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ЗАГАЂЕНА ВОДА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У ДУБЉУ И КЛЕЊУ

ЗЕЛЕНИ ПОДСЕЋАЈУ ОДГОВОРНЕ

На прошлонедељној конференцији за штампу Зелени општине Богатић, поводом званичних налаза Завода за јавно здравље Шабац да су у води коју треба да пију ученици основнх школа “Лаза К. Лазаревић” у Клењу и “Никола Тесла “ у Дубљу пронашли недозвољене отровне материје, предали су захтев председнику општине Ненаду Бесеровцу, за хитно решавање проблема, који је стар четири месеца. Да вода за пиће није исправна утврђено је још у августу 2015. године. Од тада ученици поменутих школа купују воду или доносе у флашицама од куће.
- Тражимо од општинских власти, али и од министарстава просвете, здравља и заштите животне околине, задужених за овај проблем да хитно предузму креткорочне мере, да школе обезбеде исправну и здраву воду за пиће за децу, као и да се општина обавеже да у разумном року пронађе трајно решење.
Подсећам да сва деца имају иста права на основне животне услове, било она из градских или сеоских средина. Право на чисту и здраву пијаћу воду је основно људско право и предуслов за остваривање других људских права, каже Александар Фирауновић председник ОО Зелених Србије за Богатић.
У основној школи у Дубљу стручњаци су пронашли у пијаћој води вишак нитрата, а у Клењу недозвољене бактерије, фекалног порекла.
Током недеље посредством нашег посланика, поставићемо и питање у Скупштини Србије у вези овог проблема, додаје Фирауновић.
Проблеме око загађења воде за пиће у поменутим школама истичу и мештани Дубља и Клења.
- Ми смо својевремено подржали општински самодопринос за изградњу канализационе мреже, која би према планираном и урађеном пројекту требало да обухвати и нашу месну заједницу. Од тада је прошло 10 година, а канализациона мрежа није урађена, каже Иван Машић из Дубља.
- У нас у Клењу свако домаћинство има у просеку три септичке јаме. То је велики проблем и без изградње канализационе мреже не може бити решен. Свако домаћинство има и хидрофор, а степен могуће загађености воде за пиће је изузетно велик. То је изражен проблем наших домаћинстава која у много случајева пију, а не контролишу воду за пиће, каже Владимир Ристић, родитељ ученика из Клења.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa