Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
Концерт ученика основне музичке Школе из Лознице

МУЗИКА ОД СРЦА

У препуној великој сали Библиотеке „Политика“ у Крупњу пред око 400 основаца из Крупња у среду 2. децембра 2015. године одржан је ревијални концерт ученика основне Музичке школе „Вук Караџић“ из Лознице. Крупањској публици су по први пут на једном месту представљени хармоника, клавир, виолина, виолончело, гитара, флаута и саксофон. За сваки инструмент припремљена је по једна музичка нумера коју су извели ученици од другог до шестог разреда музичке школе из Лознице. Нажалост, из оправданих разлога, изостао је ученик са кларинетом.
Промотивни концерт је протекао у одличној атмосфери, на почетку су трио гитаре ученици другог разреда извели камерну тачку „Ирски снови“ од Сордизовског. Већина солиста је наступила уз клавирску пратњу својих наставника, а на задовољство окупљених у програму је наступила и ученица из Крупња Андреа Алимановић свирајући на виолини композицију „Перпетуум мобиле“ од Карла Бома. Публика је имала прилику да ужива у композицијама од Дербенка, Маха, ајковског, Руфа, Дебисија, Пјацоле, Баха и Брелија.
Према речима Горана Пантића директора основне музичке школе из Лознице основни циљ концерта је да се деца из Крупња и околине упознају са радом музичке школе. Истиче да постоји одређен број деце из ове средине која су редовни ученици школе у Лозници. Тежи се побољшању сарадње и проширења делатности између школе из Лознице и школе у Крупњу. Од директора музичке школе у Лозници сазнајемо да постоји иницијатива да се у Крупњу отвори издвојено одељење ове школе.
О свему томе смо разговарали са директором Основне школе „Боривоје . Милојевић“ у Крупњу Драганом Благојевићем: „Заиста сам одушевљен овим што сам чуо. Покушаћемо да ову изванредну материју која је веома занимљива уврстимо и у наш редовни наставни програм. До сада смо у Крупњу имали прилику да у културно-забавним програмима видимо углавном наступ фолклора који је добар и квалитетан, али то није довољно. Треба проширити културне садржаје када је музика у питању. Да би се отворило издвојено одељење музичке школе у Крупњу потребна је одређена процедура. Изузетно смо заинтересовани да започнемо процес израде елабората и остале потребне документације која се затим подноси на разматрање Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Надамо се позитивном одговору како би можда већ у наредној школској години имали одељење музичке школе из Лознице у Крупњу.“
Наставник музичке културе у основној школи у Крупњу Горан Андрић истиче да је концерт био феноменалан, да много значи деци која нису имала прилику да уживо виде и чују како изгледа извођење музике на овом нивоу. Очекује помоћ локалних власти како би се преко надлежног министарства већ у наредној школској години отворило одељење музичке школе из Лознице у Крупњу. Интересовање је велико што потврђује чињеница да већ до сада има око педесеторо заинтересоване деце из Рађевине.
Основна Музичка школа „Вук Караџић“ из Лознице основана је 1954. године. Први инструменти који су се учили били су клавир и виолина, а данас школу похађа 255 ученика на пет одсека и шест инструмената. Наставни кадар је стручно заступљен и сачињавају га 22 професора и 2 наставника. Захваљујући оствареним резултатима ученика на такмичењима основна Музичка школа из Лознице је увек била међу првих десет од укупно 75 школа у Србији. По завршетку школе се деца најрадије опредељују за наставак школовања у средњим школама у Шапцу, Београду и Новом Саду.

Д.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa