Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
ОКОНЧАН ПРОЈЕКАТ ЕУ ЕXCHANGE 4

ШАБАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Пројекат ЕУ Еџцханге 4, програм подршке Европске уније локалним самоуправама у Србији, званично је завршен на 43. Скупштини Сталне конференције градова и општина прошле среде у београдском „Сава центру“. На скупу се разговарало и о Нацрту новог закона о финансирању локалних самоуправа, који је за градоначелнике и председника општина неприхватљив
Највеће годишње окупљање градоначелника и председника општина организовано је у београдском “Сава центру”, на изборној скупштини Сталне конференције градова и општина. Делегатима из 150 локалних самоуправа, обратила се министарка Кори Удовички, која је изнела начелни став да је градовима и општинама потребно дати већа овлашћења, и истакла да у том процесу постоје проблеми, попут отежавајућих прописа и формалних и неформалних притисака извршне републичке власти. Развој локалне самоуправе је, према њеним речима, могућ само уз преузимање одговорности.
- Без стварног увођења у ред рада јединица локалних самоуправа у Србији, није могуће уредити ни нашу државу. Веома је важно да такво мишљење постане доминантно на нивоу републичке власти, где се о локалним самоуправама често размишља као о фуснотама, које нису важне. Модерна држава мора да почива на добро уређеној локалној власти. Локални ниво је простор на ком се сусрећу држава и грађани, навела је Удовички.
Шеф делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт, рекао је да је поносан на сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина током пројекта ЕУ Еџцханге 4, у оквиру ког су реализована 32 програма, вредна четири и по милиона евра.
- Грађани, привредници и потенцијални инвеститори са правом очекују да њихове локалне самоуправе буду способне да поштују ред и закон. Градови и општине морају пружати ефикасне јавне услуге и бити транспарентни, одговорни и приступачни. Из тих разлога је реформа јавне управе на свим нивоима смештена у средиште процеса реформи на којима инсистира Европска унија, рекао је Девенпорт.
Учешће Шапца у пројекту, и његов пример емисије муниципалних обвезница, издвојено је као једно од најуспешнијих и најбољих решења током трајања програма. Са начином на који је Шабац после више од десет година добио градски базен, учесници скупштини упознати су видео презентацијом.
- Сталне конференције градова и општина је одличан партнер свим локалним самоуправама, па тако и граду Шапцу. Чињеница да је Европска Унија стајала иза пројекта ЕУ Еџцханге 4, и наша улога у њему, потврђују да заједно можемо да урадимо много добрих ствари. Захваљујући подршци Европске уније, Шабац је реализовао пуно пројеката. Између осталог, изграђен је градски базен, измештена депонија а радимо и на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода. Максимално се трудимо да децентрализујемо управу, а то је једна од тековина Европске уније, нагласио је Зеленовић.
Сталне конференције градова и општина труди се да побољша положај локалних самоуправа, активним учешћем у доношењу закона и прописа из ове области, као и учествовањем у различитим пројектима, нагласио је председник организације Зоран Перишић.
- Уз снажну подршку Сталне конференције градова и општина израђени су многи подзаконски акти који прате важне прописе. У склопу израде прописа, Сталне конференције градова и општина је у сарадњи са ресорним министарствима организовала велики број јавних расправа, на којима су учествовали представници готово свих градова и општина у Србији, навео је Перишић.
Посебно интересантна тема на Скупштини Сталне конференције градова и општина била је расправа о Нацрту закона о финансирању локалних самоуправа, који предвиђа да уместо 80 одсто пореза на зараде, градовима и општинама остаје свега 50 одсто. Локалне самоуправе у Србији би тако могле да остану без више од осам милијарди динара најзначајнијег изворног прихода. Градоначелници и председници општина сматрају да је ово неприхватљив предлог, који додатно централизује државу и обесмишљава идеју веће аутономије локалних самоуправа. Влада ће, ако се овај предлог закона усвоји у Скупштини Републике Србије, захваљујући драстично већим новчаним средствима које ће имати на располагању, вршити расподелу новца искључиво по сопственим аршинима.
- Овакав предлог представља директан удар на све градове и општине, а посебно на оне које су у претходном периоду уложиле значајна средства у привлачење инвеститора куповином земљишта и ради формирања индустријских зона, изградњом додатне инфраструктуре, ослобађањем инвеститора плаћања одређених локалних такси и слично, а све само са једним циљем: да се повећа запосленост грађана. Такође, предлог да се накнада за животну средину интегрише у порез на имовину не значи ништа друго до велико повећање пореза на имовину који плаћају грађани, кроз повећање пореске стопе и укидање амортизације, нагласио је председник Сталне конференције градова и општина.
Са Перишићем, који је уједно и градоначелник Ниша, слаже се и градоначелник Шапца.
- Сматрам да Влада Републике Србије на овај начин спроводи тиху централизацију државе, настоји да задржи што више новца за себе, онемогући рад локалних самоуправа и прогласи их неспособним. Локалне самоуправе које раде добро неће бити подстакнуте да буду још боље, нити ће рад оних које лошије фунционишу бити бољи. Чињеница да ће се узети више новца из пореза на зараде, који је изворни приход локалне самоуправе, а да ће се кроз трансфер вратити мање новца, без икаквих критеријума, по слободној процени Владе, није добра пракса ни тековина Европске уније. Град Шабац жели да буде део европске заједнице народа и то у пракси показује. Увели смо политички инструмент којим децентрализујемо власт тако што приход од пореза на имовину враћамо у сеоске и приградске месне заједнице. То је суштина децентрализације и грађанске самоуправе, да грађани сами одлучују о својим потребама и приоритетима. Ако грађанима омогућимо истинску слободу у одлучивању, они постају одговорнији према себи и свом окружењу и стичу поверење у институције. То јесте европска пракса коју је Шабац увео и коју промовише, нагласио је Зеленовић.
Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже да су примедбе представника градова и општина, са њихове тачке гледишта сасвим оправдане, те предлаже разматрање идеја које је у Нацрт закона о финансирању локалних самоуправа унело Министарство финансија.
- Министарство финансија је предложило да се еколошка такса интегрише у порез на имовину грађана, како би приходи локалних самоуправа били повећани. Разумемо да се челни људи локалних самоуправа не слажу са овим предлогом, јер би он довео до повећања обавеза грађана, истакла је Удовички.
Кроз четири досадашња програма подршке Европске уније локалним самоуправама, током 12 година уложено је скоро 30 милиона евра. Представници ЕУ најавили су и нови програм, који ће се доминантно односити на програмско буџетирање и управљање имовином локалних самоуправа, али и на друге сегменте.
Стална конференција градова и општина, сходно једногласно усвојеној одлуци свих градоначелника и председника општина, да Министарство финансија повуче из јавне расправе Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе, званично је обавестила Министарство о овој одлуци челника градова и општина. „У више наврата смо наглашавали да постојећи Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе није прихватљив за локалне самоуправе, јер се предложеним смањењем прихода од осам милијарди динара функционисање локалних самоуправа и задовољавање основних потреба грађана доводи у питање. Градоначелници и председници општина сматрају да је неопходно изменити Нацрт закона и у дијалогу доћи до бољег законског решења, који би одговарао потребама грађана и обезбедио неометано функционисање и даљи развој наших градова и општина“, стоји у саопштењу Сталне конференције градова и општина.

М.Максимовић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa