Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
У ШКОЛИ У ДРАГИЊУ У ТОКУ СУ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЕЛЕКТРО-ИНСТАЛАЦИЈА И САНИТАРНОГ ЧВОРА

БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ УЧЕНИКА НА ПРВОМ МЕСТУ

Захваљујући Мисији ОЕБС у Србији у школској згради у Драгињу, површине 1,5 хиљада квадратних метара, до краја године биће потпуно реконструисане дотрајале електро-инсталације и санитарни чвор. Ђаци, њих преко 220 од првог до осмог разреда, као и запослени у овој образовној установи коначно ће имати пристојне тоалете и бити безбеднији током боравка у школи.
Школска зграда у Драгињу грађена је пре више од пола века, од 1961.-1964. године, када је и почела са радом.
- Школска зграда је веома стара, рађена је према стандардима који су тада били важећи и годинама није било могућности за неке озбиљније инвестиције. Ове године имамо прилику да нешто више урадимо на самом објекту, да се реновира и на одређени начин зграда осавремени, али да се превасходно допринесе безбедности ученика у овом објекту што нам је и законска обавеза. Зграда је заиста неусловна. Ми смо већ неколико година уназад безуспешно покушавали да обезбедимо средства и ове године нам је то пошло за руком - рекла је помоћник директора ОШ “Мића Станојловић” Драгана Ђурић.
Према њеним речима, ово је пример добре праксе како је могуће путем добрих пројеката и сарадње на локалном нивоу доћи до озбиљних инвеститора и обезбедити неопходна средства.
- Општина Коцељева је поднела предлог пројекта Мисији ОЕБС у Србији и на том пројекту партнери су били основна школа и НВО Центар за развој демократије Рома који је одобрен. На тај начин обезбеђено је око 20 хиљада евра за потпуну реконструкцију дотрајалих електро-инсталација и исто толико за реконструкцију санитарног чвора који је био у катастрофалном стању. Радови су почели почетком децембра месеца и очекујемо да ће све бити завршено до краја године. Потешкоће око организовања наставе смо успели да решимо уз подршку Школске управе Ваљево и све је у најбољем реду - изјавила је Ђурић и додала да је коцељевачка општина иницијатор још једног пројекта.
- Реч је о санацији фискултурне сале. Партнери су исти. Уговор још није потписан али ми очекујемо да ће и то бити ускоро завршено. Наиме, пројекат је одобрен али то треба и формално потврдити. Након тих радова имаћемо једну лепо сређену основну школу. Осим што ћемо имати удобније и пријатније место за боравак, имаћемо првенствено безбедније место. Школама је веома тешко да до новца дођу ако пишу пројекте сами. Када имамо подршку локалне самоуправе, па у овом случају и невладиног сектора, то је много једноставније. Прошле године је из општинског буџета из средстава која су додељена школи, финансирана и замена дотрајалог котла за грејање, а прошле сезоне то је учињено и у школи у Доњем Црниљеву где је дошло до хаварије. Од велике је важности за нас што у локалној самоуправи имамо подршку и неког ко озбиљно схвата образовање- сматра помоћник директора коцељевачке основне школе и истиче да, када буду обезбеђена средства за замену унутрашње столарије, подова и дела намештаја као и урађена фасада па и изолација због енергетске ефикасности, можемо рећи да је овај објекат потпуно обновљен и осавремењен.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa