Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Продужен рок за подношење захтева

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање обавештава кориснике војних пензија и њихове законске наследнике да је рок за подношење захтева за исплату разлике по основу ванредног усклађивања пензија продужен до 25. децембра 2015. године, по основу којих ће бити закључени уговори о вансудском поравнању.
У складу са Закључком Владе Републике Србије од 30. октобра 2015. године, право на усклађивање пензије и исплату разлике имају професионална војна лица (корисници војних пензија) који су остварили право на пензију закључно са 1.1.2008. године (активна војна служба им је престала са 31.12.2007.г.) и њихови законски наследници.
Свим војним пензионерима и њиховим законским наследницима који имају право на исплату ове разлике, а који поднесу захтев до назначеног рока, утврђени износ дуга биће исплаћен једнократно у јануару 2016. године. Фонд утврђује износ обавезе настале по овом основу за период од 1. јануара 2008. године до 31. октобра 2015. године увећане за индекс цена на мало, односно индекс потрошачких цена, од месеца у коме је требало да буде извршена свака појединачна исплата овако усклађеног износа пензије.
Образац захтева, као и списак потребне документације, може се преузети са званичног сајта Фонда њњњ.пио.рс или у свакој филијали Фонда. Корисници војних пензија, односно чланови њихових породица са пребивалиштем ван територије Републике Србије, могу ради смањења трошкова и брзине вођења поступка овластити друго лице да у њихово име предузму све правне радње потребне за исплату по овом основу.
Подсећамо да је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, у складу са Закључком Владе од 30. октобра, ускладио пензије професионалних војних лица остварене до 31.12.2007. године, а исплата усклађеног износа пензије почела је 5. децембра, дакле са исплатом пензије за месец новембар 2015. године, када су пензије увећане за 6,57 одсто.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa