Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
У Шабачкој болници

Први пут уграђено вештачко колено

У шабачкој Општој болници, прошле суботе први пут је урађена уградња вештачког колена. Прва пацијенткиња којој је уграђена ендо протеза је шездесетогодишња Надежда Бајић из Поцерског Причиновића која је на ову операцију чекала две године.
-Одлично се осећам после операције, надам се да ћу сада моћи нормално да ходам. Годинама сам се мучила, дуже од петнаест минута нисам могла да ходам, морала сам да седнем. Пре две године сам оперисала кук, а сада и колено – каже задовољно Надежда Бајић.
Прву операцију у Шапцу је урадио доктор Владан Стевановић из Института Бањица заједно са шабачким колегама. Он истиче да је за шабачку болницу ово веома значајно, јер се уградња вештачког колена не ради баш често ни у другим здравственим центрима у Србији.
- Пацијенти се након 24 часа после оперативног захвата рехабилитују, креће се са одређеним вежбама, а након две недеље, после скидања конаца спремни су за свакодневне активности уз рехабилитацију – каже др Стевановић.
Према незваничним проценама у Србији се оваквих операција уради до 600 годишње, највише у Институту Бањица. Пацијенти из Шапца су до сада упућивани у терцијарне установе у Београду и Новом Саду, а на интервенцију су у просеку чекали од две до три године. Начелник шабачке ортопедије др Зоран Славујевић, каже да ће сада пацијенти знатно краће чекати на уградњу вештачког колена.
-На протезу кука код нас пацијенти чекају у просеку три месеца, искрено се надам да ћемо листу чекања за уградњу протезе колена свести на најмању могућу меру. План Министарства здравља је да се терцијарне установе растерете, а да болнице, попут шабачке, годишње уграде између 30 и 50 ендо протеза – каже др Славујевић.
Више од 100 пацијената из шабачког краја чека уградњу вештачког колена. Шабачка болница тренутно располаже са 10 ендо протеза, а за идућу годину предвиђена је набавка нових.
(Извор: сабац.инфо)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa