Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
СЛУЖБА ХИТНЕ МЕДИЦИНСКЕ ПОМОЋИ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

ЗНАЊЕМ ДО ПРЕВЕНЦИЈЕ

Током четрдесетпетоминутног интерактивног дружења ученици од првог до четвртог разреда прошлог четвртка имали прилику да се упознају са радом једне од највиталнијих служби шабачког Дома здравља, као и основним саобраћајним правилима
Илустративним презентацијама, разговором и практичним вежбама лекари и техничари Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац прошлог четвртка у ОШ „Стојан Новаковић“ представили рад своје службе. Ученици од првог до четвртог разреда истовремено су имали прилику да покажу своје знање када су у питању основна саобраћајна правила али и да сазнају нешто ново.
- Причали смо са нашим малим суграђанима и мислим да смо успели да им се приближимо и да им објаснимо колике и какве их опасности очекују као учеснике у саобраћају, да их ослободимо страха од наших сирена када их чују у граду, и од нас и представимо се као обични људи који раде необичан посао. Изненађен сам њиховим знањем - рекао је Живослав Николић, главни техничар СХМП.
Учествујући у саобраћају као пешаци, бициклисти или сувозачи, деца су изложена повредама како због сопствене тако и због родитељске непажње.
- Од жеље да седе на предњем седишту, што не би никако смели до дванаесте године, па до тога да претрчавају улицу, могуће најчешће повреде су преломи и унутрашње повреде. Свакако повреде које њихов живот промене из корена - истакао је Николић.
Заједничка акција Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац и Савета за координацију послова безбедности саобраћаја прва је у низу. Едукација ученика о саобраћајним правилима и пружању прве помоћи наставиће се и у осталим школама на територији града Шапца. Прилику да се друже са члановима Службе хитне медицинске помоћи на пролеће ће имати и ученици од петог до осмог разреда, као и средњошколци.
- Овим предавањем смо хтели да представимо, пре свега деци, на који начин да се заштите у саобраћају, а и родитељима да покажемо на који начин да их заштите. Деци смо хтели да покажемо и шта је то Хитна помоћ и уопште која је улога Хитне помоћи ако дође до саобраћајне несреће, да се не плаше кад чују сирене кола Хитне помоћи, лекара и да почну да учествују са нама. Мислим да смо на овај начин успели да им дочарамо колико је битно да воде рачуна о себи, о свом здрављу у саобраћају. Били су сјајни тако да мислим да смо успели у томе и надам се да ћемо се и у неким наредним предавањима дружити са феноменалном децом - изјавила је др Ивана Косанић, лекар СХМП.
По речима заменика градоначелника Немање Пајића, председника Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на територији града Шапца, активност Службе хитне медицинске помоћи у потпуности се уклапа у све превентивне активности Савета.
- Рекао бих, по реакцији деце, да им је било занимљиво. Упознали су Хитну помоћ изблиза. Осим тога, лекари и техничари су их на веома леп и едукативан начин подсетили како да се понашају у саобраћају како би били безбедни, али им и објаснили шта треба урадити уколико се нешто догоди. Ово је, пре свега, веома корисно подсећање на улогу свих учесника у саобраћају у очувању безбедности и зато наш градски Савет подржава акције Дома здравља, сматрајући их веома важним - нагласио је Пајић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa