Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
УСВОЈЕН БУЏЕТ ГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ

БЕЗ ДОДАТНОГ ЗАДУЖИВАЊА

Изгласани ребаланс буџета за ову и буџет за 2016. годину. Није добијено 200 милиона динара од Државе који су планирани у јулу. Неће бити задуживања града. Усвојени и програми пословања јавних предузећа
Прошлог петка одржана је најважнија седница Скупштине града, на којој је усвојен ребаланс буџета за ову и буџет за наредну годину. Поред тога, на дневном реду се нашло још десетак тачака. Између осталог, дата је сагласност и на програме пословања градских јавних предузећа. Већином гласова одборника подржан је локални акциони план запошљавања, као и локални акциони план за остваривање родне равноправности.
Ребаланс буџета града урађен је други пут. Како је навела начелница одељења финансија у Градској управи, Маријана Костадиновић, овај ребаланс је урађен из разлога што су остварени приходи за 200 милиона динара мањи у односу на ребаланс који је урађен у јулу.
-Тих 200 милиона динара су средства која смо планирали да ћемо добити из републичког буџета, 60 милиона за накнаду штета од елементарних непогода из 2014. године и 130 милиона динара од Фонда за развој које потражујемо по уговорној обавези коју Министарство има према нама. Ипак, остварени приходи у овој години ће бити већи од оних првобитно планираних. То значи да смо из сопствених прихода успели да надокнадимо неку разлику. Оно што нисмо добили од Републике су објективни разлози на које нисмо могли да утичемо. Морали смо да усагласимо и расходну страну у складу са тим, тако да је ребаланс урађен на 3,174 милијарде динара и у равнотежи је као и свих претходних година, образложила је Маријана Костадиновић.
Славиша Костадиновић из Јединствене Србије изнео је примедбу да је повећање прихода остварено повећањем такси и намета, а не радних места.
Владимир Трифуновић, одборник Социјалистичке партије Србије, критиковао је што су повећана издвајања за одборнике и репрезентације, а смањена за стипендије.
-Прича града се своди на маглу, маркетиншке трикове, прерасподелу средстава. Реално имамо прецртавање саобраћајница и дочек Нове године у “Тржници”, што још није виђено, рекао је Милан Чичулић самостални одборник.
Блажа Кнежевић, шеф одборничке групе Српске напредне странке, сматра да је Шабац посебан по томе што је имао два ребаланса буџета.
-Док Влада Републике Србије нема ребаланс буџета први пут у неколико деценија, град Шабац има два, што довољно говори о стању финансија у граду. Шабац је задуживан годинама и то сада изгледа овако. Премијер Александар Вучић је најавио да ће у Шабац доћи једна велика инвестиција. СНС ће у наредном периоду подржати да се доводе велике стране инвестиције и да се буџет града пуни из реалних извора, од пореза и доприноса на новозапослене раднике, рекао је Кнежевић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одбио је на оптужбе о презадужености уз образложење да град има простора да се задужи милијарду динара али да то није урадио ни прошле ни ове године. Зеленовић је навео да би волео да се Држава избори са својим финансијама, као што то Шабац ради са својим.
-Тренутно задужење града је 550 милиона динара, од тога је 160 милиона пословним банкама, а 400 милиона за муниципалне обвезнице, које доспевају на плаћање 2017. године. Сада се налазимо у грејс периоду, објаснио је градоначелник.
Укупни приходи буџета града Шапца за 2016. годину су планирани у износу од 3.305.334.232. динара. Планирани расходи су усклађени са приходима. За финансирање јавних служби распоређује се 1.749.256.000 динара, а за финансирање расхода и издатака за инвестициона улагања у објекте комуналне инфраструктуре и општу комуналну потрошњу 1.121.755.000 динара. Остала средства издвајају се у текућу и сталну буџетску резерву.
-Буџет за наредну годину је у, одприлике, истом износу као и за ову, али бележи повећање јер смо у 2015. имали 400 милиона динара од емитованих обвезница за изградњу базена. Нема планираног задуживања по било ком основу. Мислимо да је план буџета урађен доста реално, на бази остварења прихода у овој години и плана за наредну. Ту пре свега мислим на 400 милиона планираних од продаје имовине којом град располаже, 370 милиона од накнаде за уређење грађевинског земљишта и 400 милиона динара од пореза на имовину. Највећи приход у структури је и даље порез на зараде који смо планирали у висини од 200 милиона динара више него за ову годину, под условом да не дође до промене законских прописа, навела је Маријана Костадиновић.
Опозиција је критиковала износе давања за трошкове репрезентације, пријеме делегација и невладине организације. Владимир Трифуновић из СПС је прокоментарисао да нема мера штедњи ни контроле трошкова. Беган Цицварић из СНС сматра да је буџет показао да се скоро никаква брига не води о мањинама. Навео је да се издваја само 300.000 динара за Роме, али да нису само они мањина у Шапцу.
Одборници владајуће већине похвалили су давања за сеске месне заједнице , као и повећање буџета за пољопривреду.
Негован Станарчић из одборничке групе Победа за Шабац је имао приговор што се откуп земље за гробна места сматра капиталном инвестицијом.
Градоначелник се по усвајању буџета захвалио свим одборницима који су подржали буџет града. Истакао је да ће више новца бити одвојено израду документације за пројекте, која је неопходна да би град био интересантнији партнер Европској унији.
-Имао више новца за социјалну заштиту, образовање, културу, здравље. Трудићемо се да Шабац буде једно пристојно место за живот. Верујем да је то могуће са онолико новца колико имамо и не можемо трошити више од тога, рекао је градоначелник и напоменуо да се ни у 2016. години неће задуживати.
Сви директори јавних предузећа кратко су образложили своје програме пословања. Опозиција је то похвалила, али су имали примедбу због тога што одборници о девет предузећа могу да причају само три минута. При том су приговорили и да је мало новца предвиђено за ЈП “Спортски центар”, чији рад су подржали.
Одборници су усвојили и предлог одлуке о такси превозу на територији града. Већином гласова изгласани су предлози одлука о спровођењу јавних конкурса за директоре ЈУП “План” и ЈКП “Топлана Шабац”. Одборници су дали сагласност ЈКП Регионална депонија “Срем – Мачва” на расподелу добити из 2014. године. Прихваћен је и пројекат “Подршка побољшања услова живота присилних миграната у Србији и затварање колективних центара”. Такође су усвојене и неке урбанистичке одлуке.
ТуЖити дрЖаву, или не
Г радоначелник Небојша Зеленовић је још једном истакао да не одустаје од 200 милиона динара које Шапцу дугује Држава. Рекао је да ће се са земеником Немањом Пајићем договорите да ли ће поднети тужбу, али да не би волео да тужи своју Државу.
-Волео бих да држава своје обавезе које има према нама испуни. Заиста не бих волео да прибегнемо тужби, али ако не добијемо новац за који имамо потписан уговор, мислим да ћемо морати то да урадимо, рекао је градоначелник.
Укупни приходи буџета града Шапца за 2016. годину су планирани у износу од 3.305.334.232. динара. Планирани расходи су усклађени са приходима. За финансирање јавних служби распоређује се 1.749.256.000 динара, а за финансирање расхода и издатака за инвестицона улагања у објекте комуналне инфраструктуре и општу комуналну потрошњу 1.121.755.000 динара. Остала средства издвајају се у текућу и сталну буџетску резерву.

Док Влада Републике Србије нема ребаланс буџета први пут у неколико деценија, град Шабац има два, што довољно говори о стању финансија у граду. Шабац је задуживан годинама и то сада изгледа овако - сматра шеф одборничке групе СНС Блажа Кнежевић.
Град има простора да се задужи милијарду динара али да то није урадио ни прошле ни ове године. Волео бих да се Држава избори са својим финансијама, као што то Шабац ради са својим - одбија оптужбе градоначелник и тврди да се Град у 2016. неће задуживати.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa