Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
УСВОЈЕН ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

ПОСАО И ОБУКА ЗА 700 ЉУДИ

Локалним акционим планом запошљавања у 2016. години планирано је радно ангажовање скоро 700 људи. Пројекат, вредан 67 милиона динара, поред препознатљивих програма, запошљавања приправника и старијих особа, нуди и три нове могућности за самозапошљавање
Настављајући праксу започету 2008. године, град Шабац ће и у 2016. пружити прилику великом броју грађана да стекну радно искуство и да се запосле. Кроз пројекте запошљавања старијих особа и приправника, као и путем јавних радова и стручне праксе, ове године биће запослено 200 људи. Новим програмима, стварају се услови за ангажовање још скоро 500 грађана.
- Поред стандардних мера које смо спроводили у прошлости, Локални акциони план за запошљавање садржи и нове атрактивне мере. Поред активних мера запошљавања и смањења незапослености, ове мере треба да омогуће квалитетне обуке и програме преквалификација, које ће довести до повећања броја запослених на подручју града. Кроз програме ће проћи 700 људи. Укупна вредност средстава потребних за реализацију Локалног акционог план за запошљавање износи 67 милиона динара, од чега град финансира 64, а република три милиона динара, наводи Бојана Младеновић, начелница Одељења за друштвене делатности.
Локални акциони план за запошљавање усаглашен је са Националном стратегијом за запошљавање. Овај документ као новине је предвидео подстицаје за оснивање задруга, менторинг програм за незапослене и спровођење обука за самозапошљавање.
- Локални акциони план за запошљавање за 2016. годину нуди велики искорак у односу на претходне документе овог типа, јер нуди нове, велике могућности. Сигуран сам да су пројекти који нуде могућност самозапошљавање нешто што се ретко где у Србији спроводи. Определили смо новац за обуку лако запошљивих група јер тако стварамо могућност да се људи запосле и допринесу укупном привредном развоју града. Да би људи могли да се запосле и да имају пристојне плате, морају да прођу одговарајуће обуке, што ће им овај програм омогућити. Имамо и менторинг програм, који је намењен новим предузетницима којима у 2016. години град нуди бесплатну правну и књиговодствену помоћ. Значајне подстицаје имамо и за задруге, јер у пољопривреди видимо огромну развојну шансу читавог краја. Велики сам оптимиста по питању ових пројеката, и надам се да ће се у Шапцу, захваљујући њима и директним страним инвестицијама, током 2016. запослити 2.000 људи, каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Комбинација мера активне политике запошљавања и директних страних инвестиција довешће до запошљавања великог броја Шапчана, кажу представници града. Они зато и сматрају да је план од 2.000 нових радних места у 2016. години на подручју града сасвим остварив.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa