Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
УДРУЖЕЊЕ ДИСТРОФИЧАРА И ДРУШТВО ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ И ДЕЧЈУ ПАРАЛИЗУ У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

ЧУЈТЕ И НАШ ГЛАС

Посвећена људима добре воље представа „Неша и Кристина“ изведена прошле среде, 16. децембра, на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ показала да и људи са посебним потребама имају једнака права и могућности као и сви остали
Чланови Радионице драме и пантомиме Удружења дистрофичара и Друштва за церебралну и дечју парализу показали су по ко зна који пут да и људи другачијих способности могу и умеју да средини у којој живе понуде много више од очекиваног. Тако је шесточлана глумачка екипа предвођена редитељем Слободаном Петрановићем, глумцем Шабачког позоришта, у својој, сада већ традиционалној представи „Неша и Кристина“, и прошле среде, 16. децембра, одушевила публику која је наступ испратила аплаузима.
- Представа је посвећена људима свих узраста и свим људима добре воље који могу да разумеју потребе људи са специјалним потребама. Ово је нама седма представа коју радимо у оквиру Радионице драме и пантомиме. Прикључило нам се и Удружење глувих и наглувих, и то њихова деца што ме посебно радује. Очекујемо да се омасовимо и да нас буде све више - изјавио је Слободан Петрановић захваливши се ТВ АС, Радио Шапцу, РТС и „Гласу Подриња“ који су медијски подржали причу.
Удружење дистрофичара и Друштво зе церебралну и дечју парализу окупљају своје чланове покушавајући да их кроз тимски рад образују на разноразне начине почевши од стваралачких, културно-забавних, спортско-рекреативних и радионица глуме и пантомиме. Овакав рад се показао врло успешним и корисним за чланство. У току 2015. године одржано је преко четрдесет проба глуме и пантомиме и преко педесет стваралачких радионица на којима су израђивани разноразни предмети на стаклу, керамици и дрвету. Радионице глуме и пантомиме где су чланови ове две организације показали да су итекако успешни. На Фестивалу глуме и пантомиме у Ваљеву у новембру месецу били су најбољи.
- Овим путем желимо да захвалимо нашим сарадницима Хедвиги Бурмазевић која води Стваралачке радионице и глумцу, а уједно и режисеру ове представе Слободану Петрановићу, који су своје слободно време проводили са нашим члановима и прихватили их као људе равне себи и омогућили им да забораве на свој инвалидитет и покажу шта могу, да нису заборављени, већ, напротив, равноправни и уважени чланови друштва и шире друштвене заједнице - речено је у име свих чланова удружења.
Своју захвалност свима који су се одазвали позиву за још једну премијеру чланова Радионице глуме и пантомиме, као и подршци Скупштине града Шапца, Министарству рада, запошљавања и социјалне политике који су им омогућили потребна средства за реализацију активности предвиђених планом и програмом, изразила је и Драгица Тодоровић, секретар Удружења. Пре почетка представе присутне је забавио наступ Првог Дечјег ансамбла УА „Чивија“ који је извео две кореографије „Дошло писмо из Босне“ и „Колаж игара из Србије“. Присутне су кроз вече игре и глуме провеле Кристина Вулетић и Јелена Јевтић.
Уколико дозволе финансије чланови радионице глуме и пантомиме своју представу премијерно ће одиграти и у Ужицу и Лозници. Како су обећали, већ наредне године Шапчани ће имати прилику да погледају нову премијеру.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa