Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
ЗА ВИКЕНД У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“

ПРАЗНИК ГИТАРЕ

Први тематски фестивал и такмичење класичне гитаре „ЦЛАССИЦ АРТ“ окупиће преко седамдесет такмичара из Србије, БиХ, Велике Британије. Пратећи програм концерти еминентних музичара класичне музике у Великој сали Културног центра
Јединствен тематски фестивал и такмичење гитаре „ЦЛАССИЦ АРТ“ одржаће се од 26. до 27. децембра у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ са почеком од девет часова. Преко седамдесет такмичара из Србије, БиХ и Велике Британије показаће своје умеће када је у питању класична гитара. Током дводневног такмичарског надметања жири у саставу проф. Марцо Баттаглиа, Милано, Италија, проф. Вера Огризовић, Факултет музичке уметности Београд, проф. Зоран Крајишник, Академија уметности Нови Сад, проф. Марко Ердевички, Берген културсколе, Норвешка, и проф. Милош Јањић, Факултет уметности Ниш, Академија уметности „Слобомир“, пропратиће све наступе у три категорије Основне музичке школе, две Средње музичке школе, и три категорије студената.
- Такмичење је осмишљено са намером да на један потпуно другачији и креативан начин представи класичну гитару, композиторе и њихова дела. Фестивал ће сваке године бити посвећен одређеној теми. Ове године то ће бити композитори из прве половине 19. века, тзв. „Златног доба гитаре“, укључујући композиторе Дјулијанија, Сора, Агуада, Карулија, Каркасија, Костеа, Мерца и друге - рекао је проф. Стеван Јовић, руководилац Фестивала.
Сви учесници такмичења добиће дипломе, а три лауреата, односно најуспешија такмичара у основној, средњој и студентској категорији, робне награде. За најбоље извођење дела композитора прве половине 19. века предвиђена је специјална награда „Марко Ердевички“ која подразумева пут, седмодневни боравак и стручно усавршавање са професором Марком Ердевичким у Норвешкој.
Шапчани ће, поред такмичења класичних гитариста, имати прилику да погледају и концерте музичара класичне музике. Тако ће у суботу, 26. децембра, са почетком у 20 часова у Великој сали Културног центра, наступити дуо гитара/кларинет из Србије Зоран Крајишник и Александар Тасић, а у недељу, 27. децембра, у исто време и на истом месту своје умеће показаће Стеван Јовић (Србија), Марко Ердевички (Србија/Норвешка) и Марцо Баттаглиа (Италија).
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa