Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
ЖИТНИ БАУЉАР ОПАСНОСТ ПО ОЗИМЕ УСЕВЕ

СУЗБИТИ НА ВРЕМЕ

Пошто се житни бауљар редовно јавља у годинама када су јесени топле са високим дневним температурама са мало или никако падавина потребно је обратити пажњу на тек изникле биљке озиме пшенице и јечма на којима се ларве овог штетног инсекта хране од септембра до краја априла. Првенствено се појављује на парцелама када је пшеница у монокултури, а и у деловима парцела где се нова пшеница граничи са парцелом на којој је и ове године већ била посејана пшеница. Зависно од временских услова и бројности ларви штете могу бити велике, а било је и година када су усеви пресејавани.
- Житни бауљар је инсект величине 15 мм црне боје са леђне стране, а смеђе на трбуху. Ларва је бледожућкасте боје, спљоштеног тела. Ова штеточина има једну генерацију годишње и презимљава у стадијуму ларве. Штете у јесен и рано у пролеће праве ларве, док одрасли прави штете у време воштане зрелости пшенице. Симптоми се лако уочавају у виду „нестајања“ младих биљчица, проређивања усева. Младе биљке су са уништеном лисном масом која се уочава као изгрижени остаци меког дела ткива. Жилице су склупчане и такве биљке углавном угину или дају кржљаве изданке са слабим или никаквим приносом – каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Основна мера сузбијања је придржавање плодореда, скидање сламе са парцеле, рано љуштење стрништа или тањирање.
- Сузбијање се изводи третирањем у јесен или у пролеће када се уоче прва оштећења. Од инсектицида се могу употребити комбинација хлорпирифос + циперметрин („Нурелле-Д“, „Конзул“ и др.) у дози од 1 л/ха или бифентрин („Фобос-ЕЦ“, „Талстар 10-ЕЦ“ и др.) у дози од 0,5 л/ха. Препарат „Бифеницус“, у дози 1,5 – 2 л/ха третирањем земљишта пре сетве усева уз обавезну инкорпорацију на дубини 10 цм – истиче Славица Максимовић.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa