Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
ФИЛМ О ЗЛАТНОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ ШАБАЧКЕ МЕТАЛОПЛАСТИКЕ

Последња клапа за „ванземаљце“

Снимање кинематографске оде најславнијој генерацији шабачке Металопластике окончано је у хотелу „Слобода“ овог викенда. Последњи кадрови који ће се наћи у документарном филму: „Рукометни ванземаљци“ биће видео запис са заједничког дружења играча који су стварали историју, а од Металопластике створили најбољи спортски колектив бивше Југославије.
- Не знам да ли сам икада имао тежи задатак, бар што се тиче стандарда које сам себи наметнуо. Они су били моји идоли, због њих сам заволео рукомет, почео да га тренирам у родном Врању и никако нисам смео да их разочарам. Истовремено, могу рећи да су они велики шампиони и још већи људи, ведри, пријатни, дивни за сарадњу – истакао је редитељ Југ Радивојевић, на конференцији за медије приређеној поводом завршетка снимања документарца.
Присутни су имали прилику да виде и трејлер за филм који ће премијеру доживети у мају 2016. године. Осим сећања рукометаша, филм обухвата обиље материјала из архиве РТС, са чувених утакмица али и оних насталих у другим околностима.
- Имамо више од 30 сати материјала. Приче које сам чуо и сјајна архива, учинили су да „искључим штоперицу“ која би ограничавала трајање филма. Крај ће бити када сваки важан детаљ, сваки тренутак који комплетира причу о једном времену, нађе своје место. До сада смо монтирали половину филма и она траје више од 60 минута. Прича почиње 1984. године поразом од Дукле у финалу КЕШ 1984. после седмераца, а потом следи прича о 1985. и 1986. години – додаје Радивојевић.
Уз почаст свим присутнима у сали „Цер“, најважнији и најзначајнији гости били су рукометаши који и данас плене појавом, хумором и позитивном енергијом као и пре неколико деценија. Скоро сви чланови славне генерације стигли су у Шабац, као и чланови породица оних који више нису међу нама.
- Ми нисмо само играли заједно, нисмо се разумели погледом само на паркету, ми смо живели сви као један. Проводили смо време заједно, излазили, посећивали. То су биле године када смо улазили у брачне воде, стварали породице. Зато је ово најлепши период наших живота, време среће и радости. То време заувек живи у нама, а када нас нешто врати у њега, као овај филм, осећај је невероватан – сетно је говорио Златко Портнер.
- То је било нешто невероватно, непоновљиво, тренуци због којих вреди живети. Увек ћемо се сећати тих година и позив да учествујемо у филму, да се сећамо прича и догађаја схватили смо као позив на дружење са драгим пријатељима, који се не одбија, према коме се све друге обавезе организују – допуњује колегу из бековске линије, Веселин Вујовић.
Као што је њих психички ојачао несрећни пораз од Дукле 1984. године, толико ће и чињеница да филм почиње управо причом о том двомечу употпунити документарац, сматра чувар мреже, Милош Карановић.
- Шампион се постаје тек када се изгуби бар једно финале. Финале је доказ квалитета, а пораз на крају очврсне тим, проради инат и само се чека нова прилика да се „наплати“ разочарење. То смо ми учинили 1985. и 1986. Рекли смо да нам пехаре неће измаћи. Остало је историја.
На конференцији су говорили и градоначелник Небојша Зеленовић, као и заменик градоначелника Немања Пајић. Како су истакли, част је бити у друштву људи који су прославили Шабац.
- Ваши резултати још дуго ће остати недостижни, приче о Вама ће се преносити и чинити поноснима не само нас, који се живо сећамо „ванземаљаца“, већ и наши потомци. Заувек сте прославили наш град и као што знате, где год да живите, одакле год да долазите, Шабац је Ваш град и Ваша кућа – изјавио је градоначелник Небојша Зеленовић.
- Ми смо град културе и град спорта и зато нема лепшег начина да се ода почаст и очува сећање на „шабачке ванземаљце“ од филмског осврта на сјајну групу људи који су на срцу носили грб Металопластике. Једва чекам премијеру – сматра заменик градоначелника Немања Пајић.
Идеја екипе која ради на филму је да премијера буде у хали „Зорка“ 10. маја, на годишњицу друге титуле шампиона Европе. Међутим, дан премијере и место зависе од обавеза бивших рукометних асова, распореда ЕХФ и техничких могућности, али је сигурно да ће први пут филм бити приказан у мају и да ће премијера бити у Шапцу. После тога следи београдска пројекција, а потом „Рукометни ванземаљци“ крећу у самосталан филмски живот.
Д.Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa