Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
СТРАСТ ДОСТОЈНА ПОШТОВАЊА: РОЊЕЊЕ

БЛИСКИ СУСРЕТ СА АЈКУЛАМА

Роњење као страст и изазов. Роњење као посета другој планети, као истраживање бескраја
Била је то љубав на први зарон. Десила се у Црвеном мору пре пет година. Данас је доста јача. Њена снага може се само оквирно наслутити дубином плаветнила подводних локалитета дуж црногорског и грчког приморја и храброшћу изазова роњења са ајкулама у водама Бахама. Тако би се поетично и у најкраћим цртама могла описати страст наше суграђанке Иване Станишић, власнице и директорке туристичке агенције Тропицана Тоурс према истраживању морског бескраја и роњењу. Поетично, јер само летимичан поглед на фотографије једине жене рониоца из Шапца одузима дах и успева да измами најпозитивнију емоцију коју скривате у себи.
- Свој први зарон у Хургади сам доживела као зарон у огроман, савршено уређен акваријум. Мноштво корала, шаренило животињског света, невероватна видљивост и пријатна температура воде никога не би оставили равнодушним- почиње своју причу Ивана и објашњава зашто је Црвено море од тада постало велика пасија којој се редовно враћа.
- Колико год пута да сте ронили у Црвеном мору никада нисте видели све. Верујем да је оно један од ретких резервата природе где још увек постоји ненарушена складна симбиоза свих живих бића. Разнобојни корали, хоботнице, лион фисх, преслатке Немо-цлоњн фисх, орловске и стинг раже, мурине, корњаче, увек радо позирају мом подводном фотоапарату, а ти сувенири са којима се враћам кући су непроцењиви - тврди Ивана чланица Алфа Дивинг Теама из Београда и Спасилачког друштва “Заслон” из Шапца.
Необуздан дух истраживача спремног на константно померање сопствених граница некад само у потрази за добром фотографијом, Ивану је у протеклих пет година нагнао да упознаје и друге воде поред Црног мора, савладава многе изазове овог спорта.
- Роњење је спорт скуп као и скијање, али олакшавајућа околност у мом случају је што радим у туризму. Тако да ми је проналажење најнижих тарифа за превоз и смештај омогућило да упознам неке од најлепших светских дестинација, али исто тако и најинтересантнија места за једног рониоца. Имала сам прилику да роним у Србији, Египту, Црној Гори као и у Хрватској, Грчкој, Белгији, и у новембру на Бахамима.
Најупечатљивије искуство са Бахама је свакако зарон са ајкулама, јер, како каже, то није само сусрет са овим морским створењима, већ и прилика да се упозна и разуме њихов свет и окружење, могућност да научите да са њима постанете пријатељ. У овој авантури имала је подршку локалних инструктора роњења. Резервација зарона, обављена је неколико месеци раније.
- Постоји неколико места око Лукаје где се може ронити, али је мени био најинтересантнији зарон са храњењем ајкула, тзв. „схарк феединг“. Припреме су почеле провером опреме и брифингом, односно договором о самом плану зарона. Мигуел – инструктор је преузео на себе улогу храњења ајкула провео ме кроз све фазе зарона. Бродом смо ишли до места које се зове Схарк Аллеy. Ту се налази олупина Претендерс њрецк, где се углавном окупљају ајкуле. Ронили смо на дубини од 15 м, када се око нас окупило око 20 гребенских ајкула осетивши мирис рибе коју је носио Мигуел. Биле су дужине од 2 – 3 м, просечне тежине око 70 – 80 кг, са 200 до 500 зуба, распоређених у 11 – 13 редова. Од заштитне опреме, једино је Мигуел носио заштитно одело, а ми остали смо имали пластичне палице како би одгурнули ајкулу уколико се осетимо угроженим. Ајкуле су по природи радознале и врло брзо су нам пришле. Неколико ме ударило перајима, а једну сам чак успела да помазим. Сам зарон је трајао око 45 минута, и наше мало друштво је заиста уживало. Ајкуле су нас испратиле до површине, сите, а ја одушевљена, богатија за неколико десетина фотографија – дели са нама своје искуство Ивана и као будуће дестинације за роњење наводи повратак Црвеном мору за новогодишње празнике, а у фебруару Истанбул и роњење у акваријуму са ајкулама и делфинима.
Један од најпопуларнијих екстремних спортова
Роњење је један од спортова који се данас најбрже шири светом, а сцуба дивинг, односно роњење са опремом, која подразумева сем стандардних делова као што су маска и пераја и боцу са компресованим ваздухом који нам омогућава дисање под водом, представља један од најпопуларнијих екстремних спортова. Вода заузима 71% површине планете Земље, а роњење нам омогућава да упознамо све оно што се налази испод површине воде, било да се рони у мору, океану, језеру или реци.
Рај звани Бахами
Бахами су држава у Атлантском океану, коју чини архипелаг од седамсто острва, од којих је највеће Андрос, а налази се на западу земље. Главни град је Насау, који се налази на острву Њу Провиденс.
Ивана је боравила на најпопуларнијем острву архипелага – Великим Бахамима у познатом туристичком месту Лукаја. Ово острво је по њеним речима су савршено место за незабораван одмор, прилагођено свим потребама гостију. Ту се налази највећи систем подводних пећина на свету, три национална парка, обиље зеленила, непрегледне плаже са белим песком. Кристално чисто море и велико богатство биљног и животињског света, али исто тако и велики број олупина, чине Бахаме једном од најпопуларнијих дестинација за рониоце.
И. Станишић-Т.Трифковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa