Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА МИОДРАГА САМАРЏИЋА

УМЕТНИК КОЈИ МИСЛИ СКУЛПТУРУ

У холу Библиотеке шабачке је, протекле среде, отворена самостална изложба Миодрага Самарџића, који је добитник награде „Игор Белохлавек“ на прошлогодишњем, 58. Октобарском салону у Шапцу. Том приликом, за награђени рад „Четке“, жири је навео да „комбиновањем топле, податне и глатке површине дрвета и одбојне оштрине метала, иако на почетку свог уметничког трагања, аутор је показао зрелост и продубљену осетљивост израза материјала у скулптури“. Изложбу у Библиотеци отворила је историчарка уметности Татјана Марковић.
- Визуелна дејственост његових радова упућује на помисао да се ради о уметнику који мисли скулптуру, те самим тим успоставља садржајнији однос на неколико релација. Од одабира предмета из свог непосредног окружења, преко реименовања истих, стиже до потпуно слободне интерпретације својствене борби против стереотипа. Окружење испуњено мноштвом апсурдности, одлична је полазна тачка да уметник ствара својствени реторички и уметнички дискурс. У појединим случајевима предмет и његов назив свесно не кореспондирају у логичној вези, те је симболички смисао управо у том супротстављеном односу између дела и имена. Алузија на пољуљану етичност времена и хуманистичку културу, потпуно је јасна и уметнички промишљена, рекла је Марковићева.
Наши суграђани могу погледати изложбу до 6. јануара.
Миодраг Самарџић је рођен 1988. године у Шапцу, где је завршио Школу за уметничке занате (смер клесар и дрворезбар). Након што је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Николе Вукосављевића, завршио је мастер студије на истом факултету, у класи Душана Петровића. Учествовао је на колонији Мермер и звуци у Аранђеловцу и Тера у Кикинди и на неколиким групним изложбама. Добитник је награде „Врт добре наде“ за скулптуру „Јеж“, награде за скулптуру у дрвету СО Савски венац 2013. и 2014. године и награде „Игор Белохлавек“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa