Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ МИЛОРАДОМ МИЛИНКОВИЋЕМ

ГОДИНА МУКОТРПНОГ РАДА

Годину на истеку у општини Владимирци је по речима челног човека Милорада Милинковића је обележио покушај да са ограниченим средствима урадимо што више. Проблеми су почели од квара на нисконапонској мрежи, што је успешно преброђено постављањем нових трафостаница. У том послу доста је помогла електродистрибуција.
- То је био почетак, на који се надовезао скоро нерешив проблем главног вода од Риђака до Лојаница, а ту смо доказали да уз помоћ стручњака нема несавладивих препрека. Наиме, у санацији проблема доста нам је помогла војска, док су нам стручњаци објаснили да морамо израдити резервоар капацитета 500 кубних метара воде из којег би засебна пумпа слала воду у водоторањ, како услед нестанка струје и раста притиска не би долазило до “цепања мреже”- почиње своје новогодишње сумирање рада локалне самоуправе председник општине и додаје.
- Мислимо на дуже стазе. Буде ли пара идеја нам је да урадимо два резервоара од по 500 кубика на Парлогу у Скупљену стварајући предуслов да и села Звезд, Прово и Драгојевац реше проблеме са водоснабдевањем.У Прову је ситуација по овом питању поправљена са три ископана бунара дубине око 45 метара где се сељани снабдевају водом коју напросто нису имали, каже задовољни председник.
Разуђена путна мрежа је тражила хитно санирање. Током године у великом броју села овај проблем је решаван посипањем камења.
- Извукли смо око 20.000 тона камена. Веровали или не ни то није довољно јер се камен расуо. Сада се актуелизује прича о грејдеру који ако саберемо трошкове услуга на овом пољу можемо купити само за годину дана штедње- најављује куповину Милинковић.
Из буџета од око 400 милиона динара биће и бројних капиталних послова попут бунара у Риђакама те потисног цевовода и резервоарског простора који ће држава помоћи са 50 одсто неопходних средстава, ту је и расписани тендер за асфалтирање пута Банића раскршће - Велика бара у Јаловику од четири километра који ће се почетком године реализовати. Почели су радови и на Дому културе који ће уз биоскопске представе и сличне садржаје бити реновиран спреман да радује све који су навикли да овај простор посећују, истиче председник и наставља.
- Бринуло се и о невољницима попут избеглих и расељених лица која су се уклопила у овај простор. Њих има преко три хиљаде. Вредно је рећи да је у сарадњи са агилним Црвеним крстом и Комесаријатом за избегла и расељена лица мноштво породица добило куће и окућнице, грађевински материјал и покућство, те издашне пакете помоћи, примерене угледу нашег Црвеног крста који увек има врата свима отворена, а од Нове године и народна кухиња почиње са радом.
Брига о младима је међу приоритетима и ту се истичу урађени послови у лету које је за рад имало и по две смене.
- Завршена је школа у Бељину и спремна за друго полугодиште, рађено је и у ОШ у Владимирцима а Посавотамнавска средња школа умивена и обогаћена бројним сатима рада у личној режији даје пример другима. Ту је и Дом ученика који ће до лета бити комплетиран радовима и за наредну годину примити и прве станаре у објекту капацитета око 180 ученика. У том послу ће помоћи и Министарство просвете, каже задовољни председник и истиче.
- Како смо пољопривредни крај рађени су и атарски путеви који деценијама нису били употребљиви. На радост мештана сада у сезони све тече ко по лоју у убирању усева у селима попут Крнуле-Драгојевац, Вучевица-Кујавица и Трбушац-Драгојевац. Радиће се и надаље истим темпом, презадовољан је председник.
Понос Владимираца спортско пливачки комплекс довео је армију поштоваоца из општине али и суседних средина.
- Преко 10.000 купача са картама било је овог лета на базену. Уз пропратне садржаје ето темеља за наредно лето уз новине о којима ћемо кад за то дође време. Деценије чекања донеле су радост дружења и ту је удео базена немерљив, каже Милинковић.
Култура је била и остала сегмент за дику попут рада Библиотеке “Диша Атић” и колоније у Јаловику која је овај простор уписала у мапу културе у свету. Тешко је побројати земље из којих су долазили гости а то ће се и надаље неговати и побољшавати, верујемо сви, додаје председник а у тај рам бриге ставља и спорт.
- Ту је армија младих у сеоским играма Олимпијског издања, те спортовима од шаха до фудбала који је уређен за пример и то све лиге редом. Перјаница је ФК “Јединство 1945” а ове године поштовање и пажњу плени ФК “Прово” које граби ка великој сцени где му је, тврде многи, и место. У општинској лиги то су доиста дербији а не места за инциденте као некада. Честитке и Спортском и фудбалском Савезу који раде свој посао за пример, блиста председник.
Они најмлађи су прича за себе. ПУ “Сунцокрети” и агилност у раду донели су донацију Фондације Новак Ђоковић Јаловику за пример,али ту су бројни урађени послови и беспрекорна брига за најмлађе. У том смеру иде и фонд за безбедност у саобраћају где смо издвојили пет милиона динара у сваком виду бриге за децу. Не смемо заборавити 7,5 милиона динара Фондације Новак Ђоковић али ни помоћ државе. У Јаловику радови су у току, каже председник општине Владимирци. Уз честитке свим житељима општине за предстојеће празнике уз добро здравље порука да се морају уздати у се и у своје кљусе по народној која се показала тако примереном времену где се до динара долази све теже.
Лето капиталних послова
Наредна 2016. година биће лето капиталних послова. О некима више у наредном броју а свима обећање локалне самоуправе да се мора радити и више и истрајније јер судбина ових простора је у рукама њених житеља, показало се и у санирању штета од поплава где се урадило доста али и о томе више већ пред Божић.
Неуморни тим
Обијали су се многи прагови по министарствима и то је дало резултат. Неуморни тим којем је давао тон помоћник председника Раде Ковачевић а врата отварао посланик Влада Милошевић добитна је формула коју су помогли и коалициони партнери а све за боље лето које следи иако се и 2015. могу итекако дичити. Радили се од јутра до сутра али и итекако исплатило, поручију из локалне самоуправе.
ИзненаЂење следи
Биће како је Бог рекао прокоментарисао је неко а на тему капиталних инвестиција. Једна је баш Богом дана а за све остало се побринула општина и република уз помоћ оних који вреднују Србију, загонетно посао свих послова најављују сви па и смешак председника. За потпуније објашњење за само седам дана. Пригодно Божић Бати додају у варошици изненађења.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa