Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
РАЗГОВОР СА ДИРЕКТОРОМ ЈКП ПАРКИНГ БОЈАНОМ КАЛАНОВИЋЕМ

ПОМАЖЕМО РАЗВОЈ ДРУШТВЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Одавно је ЈКП „Паркинг Шабац“ испунио свој основни циљ који се односи на успешну организацију паркирања у Шапцу.
-Управо тако. Вишегодишњи рад нашег предузећа које се бави проблематиком паркирања која је све израженији проблем у свим већим градовима како код нас тако и у много развијенијим земљама од наше, говори нам да је ЈКП „Паркинг-Шабац“ на добар начин све јавне површине које су намењене и опредељене за паркирање, успешно привео својој намени. Како имамо већ дужи низ година, већи степен моторизације нашег друштва и перманентно повећање регистрованих возила на већем делу територије наше земље, паркинг простор по својој дефиницији заправо представља оскудан простор који захтева што оптималније и ефикасније коришћење. Стални пораст броја захтева за паркирањем директна је последица концентрације бројних активности у централним градским зонама, промене начина и стила живота као и повећане мобилности становништва. Циљ који желимо да постигнемо када уводимо наплату паркирања односи се пре свега на увођење или постизање вишег нивоа комуналног реда, боље искоришћење постојећих капацитета и повећање атрактивности зона са уређеним системом паркирања. Мислим да смо данас сви сведоци успешних година које су иза нашег предузећа и сви наши суграђани са добрим сећањем сигуран сам да се сећају начина паркирања и периода пре оснивања нашег предузећа. Неуређено и неорганизовано паркирање поред хроничног недостатка слободног паркинг простора, углавном је имало за последицу да је постојао врло мали број тротоара који нису били или закрчени или на којима се није налазило и по неколико непрописно паркираних возила.
На последњој седници Скупштине града када су се усвајали Програми пословања Јавних предузећа за наредну 2016. годину, рекли сте да је за Паркинг-Шабац 2015. година, најуспешнија година како предузеће послује.
-Када је било речи о постигнутим резултатима током године, ту сам првенствено мислио на помаке које смо наставили да правимо и у 2015. години и на сам финансијски ефекат који ће се остварити нашим редовним пословањем.
Када говоримо о нашој комуналној делатности и позицији нашег предузећа у укупном комуналном систему града, Паркинг-Шабац је само једно у низу наших комуналних предузећа која се старају о комуналном реду али треба додати и комуналној култури у нашем граду. Ми смо задужени за мирујући саобраћај и наш стратешки циљ је повећање нивоа комуналног реда и комуналне културе у области мирујућег саобраћаја. Када је реч о другим и осталим комуналним делатностима, ја заиста мислим да је комунална култура данас на много већем нивоу него што је била раније и да се она из године у годину подиже на све виши ниво. У финансијском смислу, 2015. година је најуспешнија година за нас. Оно што сви наши корисници услуга јавних паркиралишта али и сви остали грађани треба да знају да ЈКП „Паркинг-Шабац“ 90 одсто своје нето добити, дакле чистог профита који остаје после опорезивања, преусмерава у свој градски буџет града Шапца. Дакле, тај новац остаје после на располагању свим нашим грађанима и он се преусмерава кроз социјална давања, заштиту животне средине, путну инфраструктуру, здравствену заштиту, развој спорта и омладине и на све оне расходне ставке на које се одвајају средства из буџета нашег града. Са поносом истичем да се о свему добро старамо и да помажемо развој друштвене заједнице. Да смо заиста добри и одговорни према својој друштвеној заједници, говори нам и податак да смо за 2014. годину по финансијском резултату били четврти паркинг сервис у Србији, одмах иза Београда, Новог Сада и Крагујевца а да су далеко иза нас остали градови као што су Ниш, Суботица, Обреновац, Пожаревац, Чачак, Зајечар, Лозница, Сомбор и Смедерево. По резултату који смо остварили у 2015 години мислим да се пењемо на треће место у Србији.
Један од помака који сте направили током године, а везан је за вашу комуналну делатност је и вертикално обележавање свих паркинг места која су намењене особама са инвалидитетом.
-Током године смо на свим уличним и вануличним паркиралиштима на којима се врши организовано паркирање, додатно смо обележили са вертикалним знацима сва паркинг места која су намењена и која припадају особама са инвалидитетом. Желели смо да на додатан начин истакнемо и обележимо паркинг места која припадају само њима и морам да приметим како је вертикална сигнализација постављена, да се готово на свим паркинг местима која користе особе са инвалидитетом готово искључиво налазе возила која су обележена са инвалидским паркинг картама, односно приметили смо да нема кршења прописа па да се на њиховим местима паркирају и друга возила. Желим да истакнем да је наше предузеће увек у складу са посебним друштвено одговорним пословањем излазило особама са инвалидитетом у сусрет у смислу обележавања паркинг места тамо где је њима баш потребно и желим такође да нагласим да ћемо се ми као предузеће увек трудити бар што се тиче наше комуналне делатности да особама са инвалидитетом олакшамо њихово кретање и њихов живот.
У 2015. години имали сте заједничку акцију са Саветом за безбедност саобраћаја под називом „Живот нема цену“, која је имала за циљ да се скрене пажња на последице које су свакодневне и које се јављају при употреби моторних возила под утицајем алкохола.
-Акција под називом „Живот нема цену“ радили смо у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенцијом за безбедност саобраћаја. Одмах после Београда, Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији града Шапца и ЈКП „Паркинг-Шабац“ су међу првим градовима у Србији који су организовали такву акцију. Цела акција је потекла од Агенције и циљ је био да се током године спроведе у целој Србији. Ми смо већ на самом почетку препознали сам значај акције и спровели је надам се успешно. Путем штампаног материјала који је недвосмислено подсећао и који је урађен по формату Доплатне карте за паркирање, наши контролори наплате паркирања су стављали испод брисача на паркираним возилима на начин како се остављају и наше доплатне карте. Циљ акције је био да се скрене свим возачима пажња на свеопшти проблем управљања моторним возилима у алкохолисаном стању и последицама које произилазе из такве вожње, односно таквог понашања у саобраћају. Акција је носила назив „Живот нема цену“ а порука акције је носила назив „Не возити под утицајем алкохола“. Највећи број саобраћајних несрећа, поред прекорачења брзине је вожња под утицајем алкохола коју готово да обавезно прати вишеструко прекорачење брзине из које произилазе саобраћајне незгоде са тежим последицама или врло често са смртним исходом. Наша акција, порука и апел управо су били намењени оним возачима који имају склоност да управљају са моторним возилима под утицајем алкохола али и свим другим возачима желели смо да скренемо пажњу да је сигурна вожња у интересу свих нас. Посебан апел односио се на младе возаче, који немају довољно искуства у вожњи а склони су да у ноћне проводе-викендом иду са сопственим возилима или најчешће са возилима својих родитеља. Управо та група возача је најризичнија, односно њихово понашање у вожњи често зна да произведе последице или са тешко повређеним или пак погинулим у саобраћајној несрећи. Желим још да истакнем да су сви наши корисници јавних паркиралишта врло јасно разумели садржај и поруку коју су затекли на свом ветробранском стаклу а управо је нама то и био циљ, да се порука врло јасно пошаље, да је наши корисници неће одбацити него разумети да због силних саобраћајних несрећа које имамо, да постоји потреба за спровођење таквих акција.
У претходном периоду корисници су се жалили да нема довољно продајних места у граду у којима се продају паркинг картице.
-Током прошлог месеца имали смо, морам да кажем, више предлог него приговор везано за постојећи број продајних места наших паркинг картица. Пошто се ради о равноправном плаћању паркинга као и СМС порукама, сматраили смо да је добро да постојећу дистрибутивну мрежу проширимо са новим дистрибутерима који ће учинити да наше паркинг картице буду доступније свим нашим корисницима. У децембру месецу са трговинским предузећем Транском 94 потписали смо уговор тако да се у њихових пет малопродајних објеката, односно маркета који се налазе у улицама Трг ђачког батаљона, Косте Абрашевића, Владе Јовановића, Милоша Поцерца и Господар Јевремова, могу наћи и купити наше паркинг картице.
С.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa