Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЈП ЗА УПРАВЉАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИМ ЗЕМЉИШТЕМ ШАБАЦ ПОВОДОМ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ЗЕЛЕНИЛА У ДВОРИШТУ ДУЊИЋА КУЋЕ

У СКЛАДУ СА ПРОГРАМОМ

Реконструкцији зеленила Дуњића дворишта приступило се у складу са Програмом за уређење грађевинског земљишта за 2015. годину
У плану су предвиђена средства за набавку садница за 2015. годину. Кроз јавну набавку спроведену у мају месецу склопљен је уговор за набавку око 1.650 стабала у вредности око 2.800.000,00 динара, као и око 3.000 садница украсног шибља у вредности око 500.000,00 динара, а кроз акцију „Новембар месец садње“ од донатора су обезбеђена средства од око 300.000,00 динара.
Међу поменутих 1.650 стабала набављене су и 52 нове саднице, старости од 6 до 8 година, планиране за реконструкцију Дуњића дворишта.
Зеленило у Дуњића дворишту је знатно оштећено приликом временских непогода и олујног ветра још 2009. године, о чему постоји одговарајућа документација. На шеснаест стабала извршена је тотална редукција крошњи и стабла се нису опоравила, изражена су фитопатолошка и ентомолошка оштећења и таква стабла представљају извор даљег ширења заразе и оштећења и потребно их је уклонити. Седам стабала су потпуно витална и декоративна и она су задржана.
Познато је да се зелене површине сматрају обавезним саставним деловима при уређивању градова због функција које обављају, почев од санитарне, урбанистичке, естетске до културно-просветне и психолошке. За све ово је потребно да површина буде здрава и витална, за шта је неопходан правилан избор врста, као и правилно обликовање зелене површине уз обавезне интензивне адекватне мере неге.
Ако пођемо од чињенице да је ово специфична зелена површина у граду, чија се специфичност огледа у томе што представља окућницу Градске куће и као таква треба да има третман најрепрезентативније јавне градске зелене површине ограничене намене, било је неопходно извршити тоталну реконструкцију зеленила, уклањањем постојећих 16 стабала и садњом 52 нове саднице лишћарских и четинарских врста, садњом око 70 туја, око стотину садница украсног шибља, као и око 200 ружа и делимичном реконструкцијом травњака уз интензивирање неопходних мера неге у наредном периоду.
Планирани изглед дворишта презентован је на табли која је постављена на улазу у само двориште, пре почетка радова. Садња нових садница биће обављена до краја децембра 2015. године.
Директор, Владимир Недељковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa