Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.

ТРГ И БАЗЕН НА ВРХУ ЛИСТЕ

Питали смо неке од руководилаца шабачких јавних предузећа и организација, шта је по њима обележило протеклу годину у нашем граду, а шта у раду њихових фирми. Судећи по одговорима, убедљиви “победници” у протеклој години су: завршетак градског базена и реконструкција централног трга
Драган Николић, директор ЈП “Спортски центар” Шабац
-Изградња базена је свакако за мене обележила ову годину у граду. Сматрам да није нормално да град ове величине у 21. веку нема базен.
Што се тиче рада ЈП “Спортски центар” најважније је да су коначно добијене дозволе за изградњу Кош клуба и Соколског дома. Након дуготрајне борбе они су први пут у власништву града. То је дало могућност за њихову реконструкцију, тако је одмах и почело привођење ових објеката њиховој намени. Поред тога, стављене су столице на још један део стадиона “Мачве”, а наставили смо и са постављањем теретана на отвореном.
- Када говоримо о животу у граду у протеклој години, од пројеката који су приведени издвојио бих завршетак градског базена и уређење централног трга у Шапцу. Посебно сам задовољан, што је наше предузеће активно учествовало у оба посла, и допринело у грађењу једног новог, лепшег изгледа града. Са друге стране, у раду нашег предузећа, посебно сам поносан на податак да смо почели да износимо ђубре са сеоског подручја, али и да је Шабац један од малобројних градова у Србији који има примарну селекцију отпада. Наиме, на територији града је постављено 15 рециклажних острва, док у 2016. планирамо монтирање још 50 – истакао је Драган Нинковић, директор ЈКП “Стари град”.
Гордана Марковић, директорка Културног центра
- Сви знају да је Културни центар функционише на основу пет сцена које су изузетно успешне у току читаве године. На измаку ове, већ планирамо наредну годину и надамо се да ће бити подједако успешна као ова. У 2015. години бих издвојила нове пројекте, пре свега, савремену сцену, ликовну и књижевну, младе људе који се окупљају око нових пројеката, као што је Фестивал “Удахни културу”. Још један нови пројекат је Фестивал класичне гитаре у сарадњи са Музичком школом “Михаило Вукдраговић”. Више од 15.000 посетилаца довољно говори о томе како и на који начин ради Културни центар.
Марко Бингулац, директор Народног музеја у Шапцу
- Ову годину у Шапцу обележили су отварање Анекса Библиотеке шабачке и нове сталне поставке “Шабачки времеплов – баштина за будућност”. Такође, значајно је уметничко решење изградње Градског трга и мурализација града. Што се тиче Музеја, истакао бих изложбу “Срспки санитет 1914 – 1918”, коју смо урадили у сарадњи са Војним музејем Београда и Новог Сада. У протеклој години, били смо присутни у свим великим градовима Републике Српске са изложбом “Немојте нас заборавити” – у Сарајеву, Требињу, Фочи, Андрићграду, Бања Луци, Добоју и Бијељини.
Соња Бокун, директорка Библиотеке шабачке
- Немојте ми замерити, морам бити врло лична, за мене је догађај 2015. године отварање Анекса Библиотеке шабачке. Када су установе културе у питању и трајна добра, издвојила бих и нову сталну поставку у Музеју, која је интересантан спој традиционалног и савременог и ново читање историје. Кад су у питању установе заштите, Градски трг је не само трг који би требало да живи један урбани живот, него и градска позорница, на којој бих издвојила концерт хора “Вива Воџ”. Кад су програми у питању, морам да поменем “Вечери Душана Ковачевића” у Шабачком позоришту. Протеклу годину је обележио и један догађај који се није догодио. Као град се нисмо, на достојан начин, припремили за обележавање 200 година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац. А нема реченице којом не почињу наши разговори са гостима из других градова, у којим се наши политичари не позивају на шабачке првине, желећи да кажу да је наш град и данас прва варош Србије. Март 2016. године је на прагу, морамо се припремати на брзину, а то није начин на који би требало радити.
Раде Петровић, директор Међуопштинског историјског архива
- Годину 2015. годину је обележила изложба посвећена животу и раду Живорада Жике Поповића, који је поставио темеље установа културе у Шапцу. Његов син Микица Поповић је, после отварања изложбе, предао Архиву део личне документације, која је била у породичном поседу. Поводом Дана општине Владимирци, изложба је отворена у Библиотеци владимирачкој “Диша Атић”. Годину за нама је обележило и преузимање архивске грађе и, оно што је најбитније за Шабац и за грађане, за оне који су радили пројекте грађевинске и употребне дозволе, Архив је преузео од Стамбене задруге око 7.500 пројеката. То ћемо наставити да радимо и у наредној години, тако да сви који су заинтересовани, могу доћи у Архив.
- Током 2015. године ЈКП „Топлана Шабац“ успешно је окончала поступак реконструкције 105 топлотних подстаница, постављањем нових, аутоматизованих подстаница. Укупна вредност овог пројекта износила је 400. 000 евра. На овај начин, значајно су смањени дистрибутивни губици на мрежи и обезбеђено квалитетније грејање наших корисника. За разлику од многих других топлана, ми нисмо подигли цену даљинског грејања за физичка лица у актуелној грејној сезони, а успели смо и да значајно смањимо цену даљинског грејања пословног простора. Свим читаоцима „Гласа Подриња“ желим срећну и успешну Нову годину, а наше предузеће ће се и у години пред нама трудити да унапреди квалитет услуга и буде још рационалније у пословању, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
- ЈКП „Водовод Шабац“ у смирај 2015. године започело је низ пројектна на ширењу канализационе мреже у приградском подручју. Радимо у Мајуру, Летњиковцу, а договорени су и радови у Поцерском Причиновићу и Јевремовцу. План је да, под повољним условима, омогућимо што већем броју Шапчана да добију прикључке. За ове намене, на годишњем нивоу, издвајаћемо милион евра. Годину за нама обележили су и радови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода, које ће са радом почети на пролеће. Шабац ће бити један од два града у Србији који ће имати овакав објекат, а најважније од свега је да његова изградња грађане није коштала ни динара, јер се пројекат, вредан 20 милиона евра, највећим делом финансира из фондова ЕУ. Читаоцима „Гласа Подриња“ желим пуно здравља и успеха, уз наду да ће 2016. година свима донети више радости, каже директор ЈКП „Водовод Шабац“ Александар Продановић.
Слободан Мирковић, председник Скупштине града Шапца: Најупечатљивији догађај за мене је завршетак базена.
Немања Пајић, заменик градоначелника
- Поред Трга и инфраструктурних радова, оно што је мој највећи утисак је Анекс Библиотеке. Нашим покољењима ће остати први наменски грађен културни објекат. Поносан сам и на нову сталну поставку у Музеју, у тренутку када су музеји по Србији запостављени и не раде. Радује ме и што смо у овој години покренули многе процесе на довођењу страних инвеститора. Успели смо и да проширимо Слободну зону за 200 ха. Можемо очекивати да ће рад из ове године бити крунисан следеће, отварањем нових радних места.
Милан Васић, директор Центра за социјални рад
- Најјачи утисак на мене је оставила реконструкција Трга, а уз то и отварање хотела „Слобода“. Такође, завршетак базена је фантастична ствар. Међу веома битне ствари бих издвојио и порез на имовину који од ове године остаје месним заједницама, што отвара многе могућности у селима. Што се тиче области за коју сам ја задужен, истакао бих нове услуге у социјалној заштити које су почеле од ове године. Пре свега, мислим на личног пратиоца, који прати децу са сметњама у развоју до вртића или школе или проводи неко време у току дана са њима. Поред тога, отворен је и пункт народне кухиње у Прњавору.
Александар Перановић, народни посланик:Ове године одржани су избори у две месне заједнице, Мајуру и Накучанима. Убедљиве победе кандидата које је подржао СНС показале су да је грађанима доста актуелне власти у Шапцу. После 10 година смо дочекали да се заврши базен, али уз ново задуживање града. Реконструисан је Трг и мењани семрови улица. Сво то шминкање града нема никаквог ефекта на бољи живот грађана. Не само утисак, већ је и чињеница да ни ове године у град није дошла ни једна инвестиција која би помогла да се људи запосле.
- Пре свега, што је било више активности, више дешавања у нашем граду. То ми причињава велико задовољство, пре свега, као грађанина. Друга ствар, што смо имали доста манифестација у којима су, пре свега, учествовали млади. Када су у питању пројекти Канцеларије за младе ту су Летње школице, „Мала матура“, затим Ускршње играрије, као и Ускршњи рок маратон, Обележавање Дана града, Чивијашки карневал - Наила Мехмедовић, директорка Канцеларије за младе града Шапца.
- Стечајеви. Сахрањена је „Зорка“. Стечај „Фармакома“ је довео до тога да је велики број људи остао без посла, а имовина упропашћена у сваком случају. То је оно што је по мени обележило Шабац који је и у оно време транзиције по мојој процени био бољи од многих градова у Србији да би дошли на овај ниво где нагло пропадамо - Сретен Јоцковић, председник Већа Самосталног синдиката у Шапцу за Шабац, Владимирци, Коцељева и Богатић.
- Самостална изложба Миодрага Гашића Гала у галерији Удружења „Круг 10“. То је јединствен пример у овом граду како се организује одлична изложба са минималним средствима и бројном публиком - Светлан Обрадовић Змај, председник Стрип удружења „Биберче“ Мишар.
- Мислим да се наш град отворио. Постаје пример како се у мањем граду и живи и ради. Најзначајније ствари су се догодиле у култури што само доказује да је култура основа живота, да без културе нема правог благостања. Кад је то у питању најважније ствари су отварање Анекса Библиотеке шабачке, отварање Сталне поставке Народног музеја која је изузетна. Ни позориште није заостајало. Треутно нас сматрају једним од најзначајнијих позоришта у земљи. Сва су нам врата отворена, гостујемо на свим сценама. У овој години имали смо „Вечери Душана Ковачевића“ које су одјекнуле много шире него што сам очекивао, Фестивал „Јоаким Вујић“ на коме су се такмичила најбоља српска позоришта. Отворили смо могућност за нови фестивал који ће бити наследник оног великог шабачког фестивала који је био у великој Југославији. Покренули смо и нови часопис „Код 21“ чији смо промоцију имали у Удружењу књижевника Србије у Београду. Поново се успоставља часопис за културу и уметност чији је, кажу, први број био изузетан - Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa