Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
У ШАПЦУ СЕ ОСНИВА ЦЕНТАР ЗА ВОЋЕ

ВЕЋИ ПРИХОДИ ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ

Воћари из шабачког краја задовољни су одлуком Скупштине града да следеће године буде изграђен Центар за дистрибуцију воћа. На овај начин, њихова роба ће, под бољим условима, стизати до крајњих купаца
Најава да ће се следеће године у Шапцу градити Центар за дистрибуцију воћа обрадовала је шабачке воћаре. Један од њих, Драган Глигорић, производњом јагода бави се већ десет година. На два и по хектара земљишта у Варни произведе 50 тона слатког воћа на годишњем нивоу, које у 90 одсто случајева заврши на иностраном тржишту. Изградња Центра за воће ће му омогућити да још лакше долази до купаца.
- Сви произвођачи се муче и пате када дође до продаје јагода. Драго ми је да је локална самоуправа на челу са градоначелником препознала наш проблем, и одлучила да гради Центар за воће. Сигуран сам да ће нам он донети велику корист, каже Глигорић.
Велика предност у раду Центра за воће је и у томе што ће се трговина обављати без посредника, који су често условљавали произвођаче.
- До сада се продаја обављала по систему „повуци-потегни“. У читавом ланцу произвођачи су били трећа или четврта рука. Једноставно, сви који су учествовали у процесу трговине су желели свој део. Просечна цена коју смо ми добијали износила је око једног евра. Од Центра за воће очекујемо да пронађе купце који ће понудити вишу цену, али се мора водити рачуна и о доста других фактора, попут паковања које мора бити у складу са захтевима тржишта одакле купци долазе, додаје наш саговорник.
У шабачком крају јагода се гаји на више од 1.300 хектара. Према проценама, вредност продате робе на годишњем нивоу износи више од 10 милиона евра. Захваљујући подстицајним мерама града у експанзији је и узгој трешње, док се деценијама воћари баве производњом малина, јабука и шљива. Дистрибутивни центар би, према очекивањима надлежних, свим воћарима донео веће приходе.
- Подручје Шапца је познато по организованој производњи воћа. Озбиљне количине које се овде произведу заслужују да буду дистрибуиране на једно место, и да произвођачи добију више новца за њихово воће. Циљ пројекта је да пољоприведници зараде више и да живе боље. Град је дужан да им то омогући, те ћемо се потрудити да са изградњом центра почнемо веома брзо, како би већ следећу сезону дочекали спремни. Позивам све пољопривредне произвођаче да се укључе у овај посао, да заједно формирамо најбољу пословну понуду, каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Сви послови на једном месту
Центар за воће налазиће се у Индустријској зони, град ће у његову изградњу уложити пола милиона евра, док ће остатак обезбедити инвеститори. Предност овог објекта биће у количинама које ће се одавде пласирати на западно и источно ервопско тржиште. Велике купце подједнако интересују квалитет и квантитет, пошто желе да на једном месту обаве комплетну куповину.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa