Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
ПОВРАЋАЈ НОВЦА оД ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

ГРАЂАНИ ОДЛУЧУЈУ О СВОМ НОВЦУ

Месна заједница Добрић међу првима је почела да користи средства од пореза на имовину, која на основу одлуке Скупштине града остају у местима где су прикупљена
Дом културе у Добрићу, који је изгорео у пожару пре осам година, биће обновљен средствима мештана овог поцерског села. На рачун Савета месне заједнице сваке године стизаће два милиона динара, од пореза на имовину.
- По кварталу, наше село ће добијати близу 500 хиљада динара, што је два милиона динара на годишњем нивоу. Тај новац ћемо искористити за уређење Дома културе и центра села, као и за сређивање путева, локалних и некатегорисаних, каже Драган Станчић, председник Савета месне заједнице Добрић.
Идеју да грађани кажу шта је најпотребније да се ради у селу поздрављају и остали мештани Добрића.
- Слога села се види када заједно станемо иза добрих идеја. Пројекат је веома добар, јер се ми питамо где паре треба да се уложе, наводе житељи Добрића, Миленко Пантелић и Иван Јевтић.
Суштинска демократија и децентрализација огледају се у могућности да грађани сами одлучују о томе на шта треба да се потроши њихов новац. Мештани Добрића су међу првима поднели неопходну документацију, а у читав пројекат се до сада укључило 15 сеоских месних заједница. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић очекује да у 2016. години сви савети месних заједница предложе своје пројекте.
- Ова одлука је политички инструмент који мештанима гарантује слободу да одлуче на шта се троши новац, јер то они најбоље знају. У Добрићу имамо пример како Град и сеоска месна заједница могу добро да сарађују. Савет Месне заједнице је одрадио сву потребну процедуру у складу са градском одлуком, а из градског буџета ће добити близу 500 хиљада динара, за завршетак њима важних послова. Мештани морају бити упознати са свим одлукама о трошењу новца које Савет месне заједнице донесе, наводи Зеленовић.
Пројекти са којима месне заједнице буду конкурисале морају имати подршку велике већине мештана, додаје градоначелник.
- Идеје морају имати подршку бар 80 одсто становника. У супротном, имамо овлашћења да наложимо саветима месних заједница да предложе друге пројекте, иза којих ће стати читаво место, каже Зеленовић.
Град ће са месним заједницама сарађивати и кроз директне инвестиције, попут реконструкције манастира Светих апостола Петра и Павла. Поред подршке породица Јадрановић, Петровић и Марковић, средства за набавку црепа и другог грађевинског материјала обезбедио је град.
- Припреме за радове почели смо прошле године, набавком материјала. Захваљујући Градској управи, која нам је обезбедила 600 хиљада динара и донацијама грађана, успели смо да реконструишемо део објекта. Овај манастир је саграђен 1827. године, а последњи пут је реконструисан 1902. године. Храм је овом реконструкцијом коначно добио сјај и изглед какав заслужује, истакао је парохијски свештеник Зоран Филиповић.
Наставак акције “два на динар”
Поред финанисрања пројеката из сопствених средстава, мештани шабачких села могу рачунати и на наставак акције „Два на динар“, као и на нов начин финансирања радова, „Три на динар“, када се две или више месних заједница удруже.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa