Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
У МАРТУ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

ИНВЕСТИЦИЈА ЗА БУДУЋНОСТ

Захваљујући инвестицији вредној око 20 милиона евра, Шабац ће постати тек други град у Србији са решеним питањем прераде отпадних вода, по највишим стандардима Европске уније
У Србији мање од пет одсто градова и општина има постројење за пречишћавање отпадних вода. Модерне објекте, у складу са правилима Европске уније, ускоро ће имати само Шабац и Лесковац, док сви остали градови, укључујући Београд, Нови Сад и Ниш, тек треба да започну овакве пројекте. Пробни рад шабачког постројења, које се налази иза фабрике „Бели лимови“, почиње у марту, а радници на обуку одлазе почетком фебруара.
- Радови су у завршној фази. Веома смо задовољни квалитетом свега што је до сада урађено. Поносни смо на то што се приводи крају изградња овако значајног објекта за град Шабац. Само су Шабац и Лесковац искористили могућност да оваква постројења граде из предприступних фондова Европске уније, а не о трошку грађана. Отварање поглавља о заштити животне средине у процесу придруживања Србије Европској унији подразумева улагања у износу од седам милијарди ерва. Сви градови ће морати да имају оваква постројења, али ће их, за разлику од Шапчана, плаћати грађани који живе у њима. Ми смо на време мислили о томе и обезбедили средства из европских фондова, каже Александар Продановић, директор ЈКП „Водовод Шабац“
У изградњу овог објекта инвестирано је око 20 милиона евра, од чега је највећи део обезбеђен кроз предприступне фондове Европске уније.
- Изградили смо главну црпну станицу и колектор, као и обалоутврду на овом делу Саве. Значајан удео у финансирању овог пројекта имала је Дирекција за воде, на чијем челу сам се тада налазио. За другу фазу радова договорена је изградња линије муља, која ће се радити током наредне године, додаје наш саговорник.
Постројење за пречишћавање отпадних вода има огроман значај за заштиту животне средине на подручју Шапца.
- Више неће бити загађења подземних и површинских вода града Шапца. Постројење за пречишћавање отпадних вода служиће не само грађанима Шапца, већ и мештанима пет приградских насеља и седам околних села, каже Продановић.
Када се у потпуности заврши линија муља Постројење за прераду отпадних вода ће постати енергетски самоодрживо, јер ће се из муља добијати гас.
- Овај процес подразумева уградњу дигестора, који је услов за добијање енергије из отпада. Количина енергије коју ћемо у почетку добијати биће сасвим довољна да се скинемо са електромреже, а у перспективи ми можемо и да произведемо додатне количине енергије, каже Предраг Станковић, задужен за надзор радова при изградњи објекта.
Корак блиЖи ЕУ
Постројење за пречишћавање отпадних вода моћи ће да обрађује све органске и велики део индустријских отпадних вода, за више од 125.000 корисника. У процесу приближавања Србије Европској унији, питања заштите животне средине ће добијати на значају, те ће се свим инвеститорима више исплатити да послују у срединама које имају изграђена постројења, него да сами финансирају изградњу сличних објеката мањих капацитета.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa