Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ШТА НАМ ЈЕ СВЕ ОКУПИРАЛО ПАЖЊУ ОВЕ ГОДИНЕ

ОД ТЕРОРИЗМА ДО РИЈАЛИТИЈА

Стотине мртвих миграната и жртава терористичких напада били су најмрачнија слика ове године. За промену, Србија свету послала лепу слику о себи
Првог дана 2015. године Србија је почела да председава Организацији за европску безбедности и сарадњу (ОЕБС), а и формално је ова дужност преузета од Швајцарске 15 дана касније. Истог дана, Летонија је почела да председава Европском унијом. Чинило се да ће рат у Украјини бити највећа криза са којом ће се Европа суочавати.
Сам почетак године у Србији је обележила једна прилично „покварена“ афера. Сазнало се да је пред Нову годину продато око 18.000 торти које су требале да заврше на депонији у Крагујевцу, и то по нереално ниским ценама, до чак 50 динара. Епилог свега је да је поднето више кривичних пријава, а због торти са малинама се на стомак ипак нико није жалио.
Показали смо и лепшу страну када су испред Југословенског драмског позоришта формирани редови када су цене карата за представе снижене на 100 и 200 динара. За шест дана је распродато свих 13.000 улазница, што је показало да није да нас култура не интересује, него немамо увек пара за њу.
За то време, у Лас Вегасу, „Мерцедес“ је представио своје возило које се може кретати без возача.
Док су православни хришћани славили Божић у Паризу се десио терористички напад на сатирични часопис „Шарли Ебдо“. Убијено је 10 новинара и два полицајца. Лист је био познат по карикатурама којима је исмевао ислам. Свет се удружио у осуди злочина, а симбол тога је била реченица „Је суис Цхарлие“- „Сви смо ми Чарли“. Велики број грађана Србије такође се придружио овој акцији. Са друге стране, било је и оних који су подсећали да је француски лист на веома морбидан начин исмевао и српски народ 1999. године.
Ледени талас је захватио исток и средњи запад Америке, а температуре су се спуштале и до -39. Затваране су школе и отказивани авионски летови. Колико је ситуација била алармантна говори и то да је један становник Илиноиса док је чистио снег нашао нешто за шта је мислио да је кеса за ђубре. Ипак 40 минута касније схватио је да је то његова ташта. На жалост, по пријему у болницу јој више нису могли помоћи. За разлику од овог човека који је свој снег чистио ревносно, амерички државни секретар Џон Кери то није радио, па је морао да плати казну од 50 долара.
Председник Србије Томислав Николић, тражио је забрану летова спортских авиона изнад свог родног села Бајчетина. Због безбедности. Ово је уследило након забране фотографисања на истој територији.
Певач, текстописац и композитор Кемал Монтено умро је у болници у Загребу.
Левичарска партија Сириза победила је у Грчкој. Лидери су народу обећали да је то крај мера штедње. Председник Владе Алексис Ципрас и министар финансија Јанис Варуфакис збунили су Европу неформалним опхођењем, ноншалантним облачењем и омиљеним превозним средством – мотором. Међутим, вођење државе која је чланица ЕУ захтевало је мало више одговорности.
Првих дана фебруара Велика Британија је дозволила зачеће беба од три родитеља, две мајке и једног оца. На овај начин би се спречио пренос генетских болести, али постоје и они који сматрају да се иде предалеко са генетским инжењерингом. Прве овакве бебе требало би да буду рођене у јесен наредне године.
Средином месеца у Украјини је ступило на снагу примирје. Међутим, оно је до краја године више пута кршено и поново склапано.
Почела су да се дешавају чуда око Сиризе. Објављено је да је на дан победе ове левичарске партије икона Исуса Христа у једној цркви на коринту проплакала и да од тада не престаје да плаче. Ципрас је, иначе, прекинуо традицију и заклетву није положио пред грчким патријархом.
Исламисти су приказали снимке на којима, у ирачком граду Мосулу, уништавају предмете од којих су неки датирали више стотина година пре нове ере.
Косово је за мање око месец дана напустило најмање пет одсто становништва. Разлог је била економска криза, а бољи живот су потражили у западној Европи.
Вођа опозиционог руског Покрета солидарности Борис Немцов убијен је у Москви. Главни осумњичени за убиство, Чечен, бивши полицајац, прво је признао злочин, а касније тврдио да је то било изнуђено.
Једна емисија која се емитовала на јавном сервису почетком марта остаће посебно запамћена по изјави председника Николића да би и он коментарисао на друштвеним мрежама, али да је телефон стално заузет.
Евро се нашао на једанаестогодишњем минимуму.
Пошто Американци не користе евро, имали су других проблема. Брус Џенер, мушка глава породице Кардашијан одлучио је да буде женско. Тек да не останемо ускраћени ни за шта, и наши медији су помно пропратили како је ко у овој, ничим изазвано једној од најпознатијих породица данашњице, одреаговао на ову одлуку.
Кокреатор анимиране серије Симпсонови Сем Сајмон премину је после дуже болести. Од када му је установљена дијагноза своје вишемилионско богатство дао је на заштиту животиња и гладних.
Србија је добила своју прву Владу у сенци на чијем се челу нашао Бојан Пајтић, а која има 15 министарстава.
САД и Куба су успоставиле директну телефонску везу, што је био још један корак ка нормализацији односа ове две земље, након хладног рата.
Средином марта Србију је потресла огромна трагедија. Приликом пада војног хеликоптера изгубљено је седам живота четворица војних пилота, доктор, медицински техничар и беба стара пет дана. Пилоти који су спасили хиљаде живота полетели у Нови Пазар у помоћ беби. Због лоших временских услова њихов последњи лет се завршио у близини аеродрома „Никола Тесла“. Још је остало нејасно да ли се ова трагедија могла избећи и има ли одговорних.
Само дан касније троје људи из Француске у Београду је од мајке отело двогодишњу девојчицу. После филмске потере по ауто пут у они су ухваћени, а дете родитељима враћено неповређено. Отмичари су изјавили да су на Фејсбуку нашли слику детета које личи на ћерку једне од њих и да им је план био да дете замене приликом борбе око старатељства.
Крајем марта авион немачке компаније „Џерман вингс“ срушио се у Алпима. Погинуло је 150 људи. Нешто касније је утврђено да је авион копилот срушио намерно.
Посланици Скупштине Србије у априлу су усвојили леџ специалис за „Београд на води“. На овај начин регулисан је поступак издавања грађевинских дозвола, што је био услов за почетак градње.
ММФ је саопштио да Грчкој неће одложити отплату дуга.
На Балкану је опет формирана нова држава. Једном Чеху је пало на памет да простор од седам квадратних километара између Србије и Хрватске прогласи државом Либерланд. Пре но што ју је ико признао стигло је неколико стотина хиљада захтева за држављанство. Чех је касније ухапшен док је покушавао да дође до своје државе пешке преко Хрватске.
Претрпани рибарски бродић са мигрантима из Африке кренуо је ка Италији, али је потонуо пре него што је стигао до сигурне обале. Између 400 и 950 људи било је затворено у доњој палуби брода. Преживело је само 28.
Непал је погодио земљотрес који је однео неколико хиљада живота. Потрес је изазвао и лавине на Монт Евересту, а о његовој силини говори и чињеница да је главни град, Катманду, померен за три метра на југ.
Штрајк просветара прекинут је у априлу, након пет месеци.
На полицијску станицу у Зворнику извршен је терористички напад. Један полицајац је убијен, а двојица рањена. Том приликом је и нападач ликвидиран.
Почетак маја донео је још једну принову у британску краљевску породицу. Принц Вилијем и Кејт Мидлтон добили су девојчицу којој су дали име Шарлота.
Боксерски меч века између Флојда Мејведера и Манија Пакјаа само је цифром оправдао свој назив. Наиме, ова два боксера поделили су 350 милиона долара, а публика је остала разочарана. Одлуком судија, победа је припала Мејведеру.
Сукоб између терориста и полиције у Куманову трајао је више од 24 сата. Погинуло је осам полицајаца и 14 терориста, док је близу 40 полицајаца рањено. Терористи су били Албанси са Косова. Ухапшено их је укупно 27, а они су тврдили да су се само бранили од полиције.
Одлуком Вишег суда у Београду четнички командант Дража Михаиловић је рехабилитован. Формално, ово значи да се Михаиловић сматра неосуђиваним и враћена су му сва права која су му одузета 1946. године.
Ни ова година није прошла без страшних породичних трагедија, а највећа се догодила у мају у Кањижи. Након свадбе свог сина, Раде Шефер је убио своју бившу жену, њене родитеље, тек венчану супругу свог сина, као и њене родитеље. Масакр би наставио да га није убио један гост из Француске.
Једна лепа слика, не тако лепим поводом, забележена је у Кнез Михајловој улици у Београду. Ученици једне основне школе певали су и свирали да би прикупили новац за лечење своје другарице.
Колико се у политици лако окрену ствари показао је пример Мохамеда Морсија, свргнутом египатског председника који је осуђен на смрт и то због напада на полицију током свргавања његовог претходника Хоснија Мубарака.
Једна од највећих светских музичких звезда, Роби Вилијамс, одржао је концерт на Ушћу у Београду, пред више од 30.000 људи.
Властимир Ђуза Стојиљковић умро је средином јуна у 85. години. Поред бројних улога у филмовима и серијама, млађе генерације ће га памтити и по јунацима цртаних филмова којима је позајмљивао глас.
Терористи су напали и туристе у Тунису. Око 40 људи је убијено, углавном странаца. Наоружани нападачи су пуцали по плажи. Било је оних који нису дозволили да им ово поквари одмор па су се купали док су покривени лешеви лежали на плажи, а ни српски туристи, упркос препорукама, нису у великом броју отказали аранжмане за ову земљу.
Крај јуна је био успешан за српске спортисте. Кошаркашице су постале европске првакиње, а ватерполисти освојили Светску лигу. Победа ватерполиста је посебно добила на тежини јер су у финалу савладани Хрвати.
Грци су на референдуму рекли „Оџз“ (не) мерама штедње. Упркос томе, преговори Ципраса са повериоцима су настављени па је Варуфакис, да би му олакшао, поднео оставку.
Брус, пардон, Кејтлин Џенер проглашена је у јулу за једну од најутицајнијих жена света. Занимљиве вести стигле су и из Кине. Извесни Ванг Каију усвојио је два кучета. Тек када су кучићи почели да једу кокошке и достигли тежину од око 50 кг схватио је да се ради о „раси“ медвед, и то угроженој врсти.
Скупштина Србије је усвојила „Тијанин закон“ који предвиђа да полиција убудуће реагује свим расположивим средствима одмах по пријављивању нестанка неког лица. Закон је понео име по девојчици Тијани Јурић коју је прошле године убио месар Драган Ђурић. Њен нестанак пријављен је након пола сата, али је по тадашњем закону морало да прође 48 часова да би потрага почела.
Савет безбедности УН одлучивао је о предлогу Велике Британије о резолуцији у Сребреници. Резолуција је подразумевала да се злочин у Сребреници не само назове геноцидом, него и да се осуди свако његово негирање. Међутим, Русија је уложила вето, па ово није изгласано.
На обележавању 20. годишњице од убиства муслиманских цивила у Сребреници српски премијер Александар Вучић је нападнут. Разуларена маса јурила је српску делегацију притом их гађајући свиме што им се нашло под руком. Организатори, па чак ни нападачи нису пронађени.
Сви они који се надају да ће срећу наћи у бубњу са 36 куглица са неверицом су гледали извлачење 28. јула. Број 21 прво се појавио на екрану, затим је извучен број 27, а одмах за њим и спорни 21. Накнадним испитивањем је доказано да није било намештања, а “Лото” се и даље игра.
Полиција Санк Петербурга ухапсила је 68-годишњу жену због убиства више од 10 људи. „Бабушка серијски убица“ како су је медији назвали, водила је детаљан дневник о својим злочинима. Она је жртве касапила, а сумња се и да је њихове делове јела.
Србија и Хрватска су на потпуно различите начине обележиле 20 година од „Олује“. Док се српска страна достојанствено сетила 2.000 побијених, Хрвати су концертима славили овај усташки злочин.
Након 17 месеци пронађени су делови несталог малезијског авиона, на француском острву Реунион у Индијском океану. Мистерија би била и раније решена да чувар плаже није месецима спаљивао делове авиона, јер „није много размишљао“ шта би то могло бити.
Средином августа умро је Арсен Дедић.
Септембар је Грчкој донео нове изборе, а Ципрасу потврду да иако је изневерио многа очекивања и даље има подршку народа.
На хаџилуку у Меки погинуло је више од 700 верника.
Постављањем камена темељца 27. септембра званично је почела изградња Београда на води. Продаја станова почела је неколико дана касније.
Русија је почела ваздушне нападе у Сирији и за кратко време нанела огромне губитке Исламској држави.
Фудбалске репрезентације Србије и Албаније одиграле су утакмицу у Елбасану. Сам меч је протекао без инцидената, мада је аутобус са српским фудбалерима каменован на путу до стадиона. Орлови су успели да победе 2:0, али ово није било довољно да се квалификују на Европско првенство наредне године.
Протести су обележили јесен у Црној Гори, али Влада Мила Ђукановића се и даље држи.
За време рок концерта у једном клубу у Букурешту дошло је до експлозије, приликом које је погинуло чак 27 младих, док је око 180 повређено.
Руски путнички авион који је враћао туристе из египатског летовалишта Шарм ел Шеик срушио се изнад Синаја. Изгинуло је више од 200 људи, од тога 20-ак деце. Касније се испоставило да је по среди терористички акт, а да је бомба унета у авион са пртљагом.
Упркос јаком лобирању и још јачим притисцима, Косово није добило двотрећинску већину за пријем у УНЕСКО.
Новембар су обележили нови терористички напади. На више локација у Паризу, за време фудбалске утакмице Француска – Немачка исламисти су убили око 150 људи. Највише жртава било је у коцертној хали за време наступа једног хеви метал бенда. Више од стотину људи је рањено, међу њима и 14 држављана Србије.
Чини се да је свет био на корак од Трећег светског рата када су Турци оборили руски авион који је дејствовао у Сирији. Како Руси тврде, разлог за напад био је тај што су бомбардовали колоне којима се шверцује нафта између исламиста и Турске. Турци су тврдили да су Руси ушли у њихов ваздушни простор, што је снимак црне кутије демантовао. Један руски пилот ухваћен је на земљи и брутално убијен.
Почетком овог месеца прва два пацијента у Србији су примила кубанску вакцину која се користи код карцинома плућа. Набављено је лека за 30 пацијената. Ова вакцина не лечи болест, него је претвара у хроничну и продужава живот пацијенту до пет година.
Изненада је у 49. години преминуо Дејан Брђовић, некадашњи капитен одбојкашке репрезентације.
Београд је био домаћин Министарског савета ОЕБС. Током дводневног скупа у српској престоници је гостовало 1.700 делегата и 44 шефа дипломатија, међу којима и руски и турски, којима је ово био први сусрет након инцидента.
Србија је званично отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ.
Лето у Европи, па тако и у Србији свакако су обележили мигранти. Овог пута свет је видео једну другу слику Србије. Док су им други забрањивали пролаз, а полиција их тукла, овде су учинили све да им се олакша пролазак кроз нашу земљу. Први су се ограде сетили Мађари. Хрвати, иако су поручивали да их чекају раширених руку, затворили су границе после два дана и кренули и они у постављање ограде. Хрватски премијер Зоран Милановић није бирао речи којима би увредио српску страну кривећи је што им шаље избеглице. Сваког дана су стизале вести о онима који нису успели да се домогну обала Европе, а вода је избацивала лешеве. Са хладним данима талас избеглица је почео да јењава.
Годину у Србији су свакако обележили и никада скараднији ријалити шоуи. Пластичне старлете, анонимни манекени и “звезде” на заласку никада остварене каријере такмиче се за награду и славу. Адути су им секс пред камерама, чупање, пљување и увреде којима нису поштеђена ни деца ни преминули.
Милица Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa