Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ОдрЖана промоција Летописа цркве јаловиЧке у владимираЧкој библиотеци

Духовне вредности и трагови најдуЖе трају

У четвртак, 24 децембра, у владимирачкој библиотеци, парох јаловички, протојереј-ставрофор Брана Илић, је представио свој Летопис цркве јаловичке. У представљању летописа помогли су му доктор Радомир Поповић, редовни професор Теолошког факултета и Никола Живковић, професор историје. Одломке из књиге читале су Слађана Миленковић и Гордана Мандић.
„Духовне вредности и духовни трагови најдуже трају. Све друго, пре или касније, покрива тама пролазности и заборава.“ Овако, у предговору Летописа, отпочиње своје казивање др Радомир Поповић. Одајући признање Летопису, као књижевном роду али и радној обавези свештенства наше цркве, он посредно упућује и на улогу коју црква већ вековима извршава у нашој историји – улогу у очувању српскога имена, како би то вероватно назвали творци епске поезије. Вођењем књига венчаних, рођених, крштених и умрлих, свештеници православне цркве су вековима чували сећање на претке сваког појединца у нашем народу. Бележењем у Летопис свих важнијих дешавања у народном животу они су чували животну есенцију трајања Срба на овим просторима. У садејству са својом образовно и културном улогом православље постаје најснажнија вертикала српског народа, неизбрисиво урезана у суштину његове самоспознаје себе као нације.
„Летопис цркве јаловичке“, који готово четрдесет лета греба раб божији Брана Илић, је сведок нашег постојања на овим просторима. Он је значајан колико и наше име на надгробном камену осветљено крстом. И ова књига је брана забораву и алатка за памћење. Њена вредност и јесте у томе. Она није историјска истина очишћена од субјективног и митског. Она је једра од живота који чува међу својим корицама. Она није ни пука књижевна творевина о животу случајно смештеном на ова брда. Она јесте живот. И било би, баш зато, добро да се ова књига нађе близу сваког живог огњишта. Барем у крају у којем и живот од заборава чува.
М.Ћ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa