Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ПОСЛЕ ПРАЗНИКА КРЕЋЕ ПОПИС НЕЛЕГАЛНО САГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

САЧЕКАТИ ИНСПЕКТОРЕ КОД КУЋЕ

Надлежне службе задужене за спровођење Закона о озакоњењу објеката након новогодишњих и божићних празника почињу попис нелегално саграђених објеката на подручју Шапца
Од стана до стана, односно од куће до куће. Тако ће у наредних годину дана изгледати рад Комисија задужених за попис нелегално саграђених објеката. Улога грађана у примени Закона о озакоњењу објеката почиње тек након посете инспектора и евидентирања нелегално изграђеног или дограђеног објекта. До тада, они не треба да долазе у Одељење за урбанизам.
- Захтев за озакоњење објекта не може бити поднет лично. Грађани треба да остану код својих кућа и сачекају грађевинског инспектора који ће доћи по службеној дужности и пописати све нелегалне објекте. Тек након пописа и доношења решења о рушењу таквих објеката, почиње поступак озакоњења у складу са законом. Читав поступак се води по службеној дужности, те стога апелујем на наше суграђане да припреме сву документацију коју имају и покажу на увид инспектору који их посети, како би сам поступак пописа био што ефикаснији. Нема потребе да долазе у Одељење за урбанизам нити код грађевинских инспектора, зато што, по законским прописима, они не могу да поднесу захтев за озакоњење објекта, каже Јелена Јекић, начелница Одељења за урбанизам
Само малобројни грађани, који су поступак легализације започели на основу Закона о посебним условима за упис права својине, који је престао да важи 31. децембра прошле године, морају у року од шест месеци Одељењу за урбанизам доставити сву документацију.
- То је једини део грађана који су у обавези да поднесу пријаву надлежном органу. Њихови поступци су правоснажно окончани у Служби катастра непокретности, и они су дужни да у предвиђеном року од пола године донесу сву документацију у Одељење за урабнизам, додаје наша саговорница.
По службеној дужности
Поступак се спроводи по службеној дужности, по утврђеном теренском плану, што значи да поступак легализације не могу да започну грађани, јер пре тога инспектори морају да констатују чињенично стање. Из Одељења за урбанизам зато апелују на грађане да не доносе документацију у њихове просторије, већ да сачекају посету инспектора.
Легализовати и помоћне објекте
Према новом законском решењу, моћи ће да се легализују и помоћни објекти, док предмет озакоњења не могу бити објекти изграђени на клизиштима, у парковима природе и првој зони заштите приобаља, као и зграде саграђене од материјала који не гарантују сигурност.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa