Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ВЕЋИ ГРАДСКИ БУЏЕТ ЗА СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ

РАЗВОЈ НОВИХ УСЛУГА

У односу на друге локалне самоуправе, социјална заштита на подручју Шапца се константно унапређује, па ће тако у 2016. буџет за ове намене износити 84 милиона динара, што је за 20 милиона више у односу на 2015.
Када се изузму највећи градови у држави, Шабац има најразгранатију мрежу локалних услуга из области социјалне заштите. Помаже се свима: жртвама породичног насиља, младима, особама са посебним потребама, као и старима и немоћним, кроз пројекат Помоћ и нега у кући.
- Центар за социјални рад има широку палету локалних услуга социјалне заштите. То су привремени смештај за жртве породичног насиља у Сигурној кући и „Кућа на пола пута“, односно становање уз подршку за младе који се осамостаљују. Веома је развијено социјално становање у заштићеним условима, које ће наредне године, са отварањем објекта у улици Зеке Буљубаше бити на још вишем нивоу. У Шапцу ради и Дневни боравак за децу , омладину и одрасла лица са сметњама у развоју, Дневни боравак за остарела лица и служба Помоћ и нега у кући. Поред тога, постоје и Саветодавно-терапијске, правне и услуге СОС телефона као и смештај у Прихватилиште и Прихватну станицу за децу и омладину, одрасле и старе, каже Тања Михаиловић, руководилац Службе за локална права и услуге.
Центар за социјални рад има одличну сарадњу са невладиним сектором и хуманитарним организацијама, која се најбоље види при реализацији пројекта Помоћ и нега у кући. И искуства корисника то потврђују.
- Ова услуга је веома значајна људима на сеоском подручју. Они су прилично изоловани, а у извесном смислу и маргинализовани, како због удаљености од града, тако и због старости и немоћи. Због тога им помоћ и нега у кући веома значе. Наша и служба „Каритаса“ за помоћ и негу у кући у овом моменту брину о 350 корисника на подручју града, каже наша саговорница.
Упркос тешкој економској ситуацији, градски буџет за социјалну заштиту у 2016. биће за 20 милиона динара већи у односу на 2015. годину. Више новца омогућиће и нове услуге.
- Сигуран сам да ретко који град у Србији има толико бројне и квалитетне локалне услуге из области социјалне заштите. Поносни смо што Шабац, у односу на друге градове, предњачи у овој области. Буџет за социјална давања у 2016. години износиће 84 милиона динара, и за трећину је већи у односу на прошлу годину. Имаћемо и нову услугу личног пратиоца а омогући ћемо и спровођење пројекта Рана образовна подршка која ће се остваривати и захваљујући сензорној соби коју је Установа за децу и младе добила прошле године, наводи Милан Васић, директор Центра за социјални рад.
Помоћ за све
Идеја руководства Центра за социјални рад и оснивача је да, осим ширења палета услуга социјалне политике, и даље помажу свим грађанима којима је помоћ неопходна. Како кажу, у време велике кризе потребно је улагати додатне напоре и, бар мало, поправити положај најугроженијих.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa