Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
НА МАТЕРИЦЕ, У ЦРКВЕНОМ ДОМУ

СВЕТОСТ МАТЕРИНСТВА

У сали Црквеног дома, на празник Материце, др Биљана Спасић је одржала предавање на тему “Светост материнства”. Докторка Спасић је честитала мајкама празник и поменула српске мајке, које су изнедриле стубове православља и “задојиле њихове душе љубављу, унеле светлост и радост у њихова бића”.
- У овај дан не можемо да се сетимо Светог Саве, а да се не сетимо његове мајке, Свете Ане, као и мајке Светог Василија Острошког, Николаја, Аве Јустина. Данас би требало да поменемо нашу мајку Ангелину, која је изродила светитеље и на крају се сама посветила, мајку Јевросиму, царицу Милицу која је седморо деце изнедрила и о хиљаду сирочади бринула после Косова, нашу хероину, мајку Југовића, која је деветорицу синова изродила. Сетимо се мајке над мајкама, највеће мајке између неба и земље, наше мајчице, Пресвете Богородице која нам је родила Спаситеља света. Она је материнство уздигла на ниво богоматеринства, сјединила је природу и дух, небо и земљу, објединила је Бога и човека, померила границе између вечног и непролазног, земљу онебесила и небеса низвела на земљу.
Статистички подаци говоре да се у Србији роди 0, 81 дете по брачном пару, а демографи истичу да је потребно да у сваком дому буде четворо деце да би трајао српски народ.
- Јесмо ли ми, жене данашњице, мајке на светосавском путу? Рађамо ли ми као некада у немањићкој Србији, имамо ли синове за отечество? Да бисмо задржали ову светосавску земљу коју смо добили у наслеђе, дужни смо да је испунимо децом. Какав бисмо одговор дале Господу данас да нас пита: “Српкиње, шта учинисте са животодајном утробом коју од мене добисте да децу на свет рађате”? Господе, наша утроба је једном колевчица, али је зато од 3 до 10 пута мртвачка комора. Опрости нам, добили смо од Тебе дар и достојанство које се не пореди ни са чим између неба и земље, а који одбацујемо.
После предавања, старешина Саборног храма, свештеник Илија Митрић је уручио уздарје мајкама са троје и више деце.
- Као вид бескрајне захвалности за велику жртву које јунакиње наших дана показују тако што су се осмелиле да у ово време пуне домове децом, наша црква уручује скромне поклоне. Данас, када се све у Србији банализује, кад се много говори о ружним стварима, хтели смо да укажемо на Вас које рађате, јер сте Ви највеће звезде нашег народа. Немојте се плашити, Ваш највећи помоћник је Господ, Он гледа вашу храброст и мисли на Вас, рекао је Митрић.
Празник су, пригодним програмом, употпунили ученици ОШ “Јеврем Обреновић”.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa