Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
Ловство у РаЂевини

ШАКАЛИ У АКЦИЈИ

Из Ловачког удружења „Крупањ“ из Крупња сазнајемо да су крајем 2015. године на територији општине Крупањ у оквиру редовних акција чишћења терена од предатора одстрељена два шакала која су примећена нешто раније на овим просторима.
Шакал који се настанио и оперише на нашим теренима је свакако Златни шакал. Шакали у зависности од постојбине, начина исхране, врсте и односа полова достижу висину до 50 цм, тежину до 16 кг и дужину до 100 цм. Боја им варира од сиво смеђе до златно жуте са тамнијим леђима, окер палежима, са једнобојним или црномелираним репом. Карактерише их јак врат, изразито чуло слуха и мириса. Треба имати на уму да је ово изузетно прилагодљива врста и да на новоосвојеним теренима који су плодни за развој ове популације он добија одлике изгледа и навика које нису баш као у његовој примарној постојбини. На нашим теренима шакал достиже врло лако тежине до 20 кг. Забележене су и тежине преко 28 кг. Ова животиња нема природног непријатеља осим човека. Шакал, и ако има све одлике и понашање предатора, није крволочан предатор. Убија само шта ће појести. Ловину доноси кући. Када прети опасност у фамилијарном окружењу, мужјак је тај који се експонира и одвлачи пажњу од своје породице.
Поред овог несвакидашњег догађаја забележени су сусрети и са вуком и медведом. Завршена је ловна сезона на дивље прасе и дивљу крмачу, а у току је лов на дивљег вепра. Ловци из Рађевине крећу 10. и 17. јануара у зимски лов на фазана. По први пут је забележена појава корморана на реци Ликодри низводно од Крупња. ЛУ „Крупањ“ из Крупња бележи дугу традицију постојања, основано је 1898. године.
Д.Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa