Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА

ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

Путујући по свету и радећи у ексклузивним хотелима високих категорија, научио сам истинску и праву захвалност. А то је захвалност према храни. Да нема хране нема ни нас. Сваки човек воли да проба нешто лепо, ново, интересантно, тако и ја, волим да правим нешто иновативно, нешто што узбуђује сва чула мириса и укуса. Волео бих да на све читаоце пренесем нешто лепо кроз мала гастрономска путовања и по који занимљив рецепт. Хајде да кувамо заједно!
Укуси и гастрономија Сједињених Америчких Држава
Када прво помислимо на америчку кухињу, прво чега се сетимо јесу бургери, стекови, нездрава и калорична брза храна, америчке пиззе и др. Али то су само „маске“ које нам пружају медији. Није тачно да Американци конзумирају само такву врсту хране. Америчка кухиња је микс разноврсних националних кухиња које су се тамо уклопиле и усавршавале на посебан и другачији начин.
Шароликост култура, обичаја, религија и раса, која карактерише живот у Сједињеним Америчким Државама, свакако да је имала пресудан утицај и на тамошњу кухињу. Тако је у Новој Енглеској, североисточном делу САД, највећи утицај британске кухиње, а због близине мора заступљена су и јела од морских плодова.
У централном делу се осећа утицај немачке, италијанске, скандинавске, руске, британске и источноевропске кухиње. Мешањем традиционалне европске кухиње са традиционалном индијанском умешности у спремању хране, настала је јединствена вештина спремења једноставних, а хранљивих јела. Овај део земље је карактеристичан по питама са месом, различитим врстама хлеба, колачима, палачинкама, киселим поврћем, куваним јела, па чак и сармом. Немци су са собом донели хлеб, кобасице, саламе и, наравно пиво.
Југоисточни део је карактеристичан по изузетно тешкој храни, насталој услед потребе фармера за обилном и хранљивом исхраном која би им помогла да лакше поднесу тешки рад. Јужњаци су прави љубитељи роштиља, а нарочито су омиљена маринирана свињска ребра која се полако пеку. Уз јела са роштиља се служи свеже поврће, грашак и кукурузни хлеб.
Највећи утицај на кухињу југозападног дела територије су извршили Индијанци и рани досељеници из Мексика, тако да се кухиња у Тексасу и дуж мексичке границе одликује мешавином локалних производа зачињених мексичким зачинима, а нарочито је популаран Теџ-Меџ. Роштиљ и чили су толико омиљени међу каубојима да су им они посветили и годишње фестивале.
Лазар Прстојевић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa