Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
РОТАРИ КЛУБ ШАБАЦ

ДРУЖЕЊЕ И СЛУЖЕЊЕ

Ротари клуб у Шапцу постоји од 2000. године. Чланови људи из различитих професија, који су најбољи у свом послу. Поред дружења, главни задатак им је помоћ заједници
Ротари клуб из Шапца и ове године је традиционално доделио поклоне првој девојчици и првом дечаку рођеним на Божић. Ово је само једна у низу активности којима овај клуб помаже својим суграђанима. Ипак, људи још увек нису најбоље упознати са њиховим радом па се њихово име неретко помиње са дозом мистике. Међутим, ради се само о дружењу професионалних пословних људи који желе да пруже помоћ, друже се и створе бољи амбијент за пословање.
Ротари клуб у Шапцу постоји од 2000. године. Имао је прекид у раду од 2006. до 2010. Сада се на челу Клуба налази Ђорђе Милошевић, чији мандат траје до 1. јула, а након тога ту функцију ће обављати Даница Миловановић на мандат од годину дана. Клуб тренутно има 14 чланова, док су три “кандидати”. То су људи из различитих професија, најбољи у свом послу.
-Не гледамо да ли је неко најбољи у својој професији само према пословном резултату, него и према људским и моралним вредностима. Наш мото је дружење и служење. Има више од 1,2 милиона Ротаријанаца у преко 100 држава у свету. Кодекс понашања сваког Ротаријанца налаже налаже да прими колегу из другог клуба из било које земље. Склапање нових познанстава је највећа вредност чланства у клубу. Поред тога, помажемо својој заједници. Што се више повезујемо, веће су нам шансе да учинимо више за људе у граду у ком живимо, истиче Милошевић.
Управо тако су прошле године помагали поплављенима у Крупњу и Ваљеву, захваљујући Ротари клубу “Жалац” из Словеније које је поклонио камп приколице, а други словеначки Ротари клуб је донирао и санитетско возило које је посредством Шапчана дошло у Општу болницу Шабац. Посебно су активни када се обележавају светски дани, нпр. одређених здравствених проблема, па тако организују предавања по школама да би децу упознала са опасностима од сиде, или са болестима зависности. Дали су финансијску подршку издавању појединих књига шабачких аутора, а активно учествују и у еколошким акцијама.
Састанак привредника Шапца и Чачка, који су пре нешто више од месец дана организовали ротари клубови ова два града у Шапцу, дао је добре резултате. Остварени су контакти, који ће резултирати сарадњом.
Заједно са ротари клубовима из Чачка и Краљева планирају акцију „Ротари културни излог“ где ће направити копије 10 слика истакнутих сликара из својих градова које ће стајати у излозима и три месеца кружити између ова три града. Након тога слике ће бити продате на аукцијама, а од тих средстава финансираће се неке друге акције.
Шабачки Ротари клуб има да понуди нешто што други градови немају, а то су Чивијада и Вашар. Сваке године, организују дружење са гостима из других клубова из Србије које подразумева одлазак на ове манифестације, што се веома допада Ротаријанцима ван Шапца.
Сви ротари клубови у свету имају пет тзв. „Авенија служења“, које подразумевају служење клубу, струци, заједници, Међународно служење и служење новим генерацијама. Они свакако нису тајно друштво, не обављају задатке које им неко споља намеће, нити су организација богатих људи. Пројекти које покрећу нису скупи, немају политичке ни идеолошке циљеве и нису пројекат страних сила.
-Учланио сам се у Клуб из жеље да помажем људима. Велика је част бити председник Ротари клуба, али и одговорност. Функционисање ротари клубова у свету је на вишем нивоу, као и подршка локалне заједнице. Код нас у Шапцу је све то готово у повоју. Захваљујемо се свима који дају допринос у раду нашег клуба, наводи Милошевић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa