Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
ШАБАЧКИ „КОМЕКС“ УСПЕШНО ПОСЛУЈЕ ЧЕТВРТ ВЕКА

ТРЕЋИНА ПРОИЗВОДЊЕ У ИЗВОЗ

Шабачко предузеће „Комекс“ на годишњем нивоу произведе и прода више од три и по хиљаде тона амбалажних производа, од чега једна трећина заврши на европском тржишту
Иза шабачке фирме „Комекс“ је бурних 25 година. Ратови, инфлација и тешко економско стање у држави нису олакшали почетак приватног посла Живораду Арсеновићу. Упркос тешким условима, посао се одржао и ширио, те „Комекс“ данас представља једну од најуспешнијих фирми у области производње амбалаже за паковање хемијских и прехрамбених производа. У фирми је запослено 90 људи, који остварују одличне резултате.
- Прошле године пласирали смо око три и по хиљаде тона амбалаже на домаћем и иностраном тржишту. Трећина производње заврши у извозу, како у земљама региона, тако и на тржишту Европске уније и Руске Федерације. Посебно добру сарадњу имамо са коминтентима у северној Европи у Скандинавији, наводи комерцијални директор Ненад Ивановић.
Простора за унапређење пословања има доста, али је привредницима у том подухвату потребна подршка како локалних, тако и републичких власти.
- На локалном нивоу проблеми се појављују када желимо да купимо земљиште, односно да проширимо производне погоне. Земљиште које је у власништву града је веома скупо, те би нам добро дошла могућност да можемо да га отплатимо на дужи временски рок. Са друге стране, држава не обраћа довољно пажње на мала и средња предузећа, иако она представљају мотор домаће привреде и значајно доприносе повећању запослености. Мала и средња предузећа имају евулутивни развој, али без адекватне подршке питање где ћемо стићи је константа. Држава, нажалост, домаће инвеститоре третира далеко лошије од иностраних, којима су на располагању многе погодности које наши привредници немају, каже Живорад Арсеновић, генерални директор.
Власник „Комекса“ подржава најаву министарства привреде да у 2016. години обавезе послодаваца у вези са новозапосленим радницима, по питању пореза и доприноса, буду значајно смањене.
- То је добра одлука која ће пре свега користити фирмама са двоје-троје радника. Наравно, и ми ћемо користити ове погодности, али је она превасходно намењена малим предузећима, каже Арсеновић.
Уз помоћ савремених машина које су набављене у протеклом периоду, као и технологији коју користе, радници „Комекса“ учинили су ово предузеће европским лидером у производњи амбалаже.
- Ништа није немогуће уколико сте довољно добро опремљени и знате да радите свој посао, каже Ивановић.
Повећање обима производње
Наредне године, запослићемо десетак нових радника. У 2016. години надамо се значајаном повећању обима производње, уз очекивани приход до 15 милиона евра.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa