Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНВАЛИДА РАДА ШАБАЦ

СВОЈЕВРСНИ СОЦИЈАЛНИ СЕРВИС

Како нису на буџету града Шапца, ПИО нити Савеза пензионера , све снаге усмерене ка реализацији пројеката. Иако малих износа помажу им, по одобрењу надлежних институција, у економском оснаживању и креативном дружењу
На основу прошлогодишњих искустава Градска организација инвалида рада Шапца кренула је са реализацијом пројеката који су показали добре резултате у претходном периоду. Тако ће и ове године чланови имати прилику да остваре своја права, али и да се креативно друже, па чак и спортски надмећу. Ипак, првенствена брига је за социјално угрожене чланове ако се има у виду чињеница да се њихова примања крећу до петнаест хиљада динара месечно.
- Сва наша усмерења су на пројекте јер ми смо организација која се сама финансира. Свесни смо да је тешка ситуација. Шездесет одсто наших инвалидских пензионера је са висином пензије до петнаест хиљада динара. Они који су на надокнади од педесет одсто у односу на висину пензије од стране ПИО фонда, а који ће остварити кад испуне године старости или стекну стопостотни инвалидитет, имају од 5.920 до 8.000 динара. Ситуација нам налаже да се највише бавимо социјалном бригом тако да смо орјентисани на реализацију пројеката. Своје активности смо систематизовали и проширили, а све у интересу наших чланова како би смо на неки начин били сервис и помогли им око остваривања њихових права – каже Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада.
Окосницу ових активности у последњих пет година чине пројекти везани за Јавне радове Националне службе за запошљавање града Шапца. Захваљујући томе Ткачка радионица успешно функционише.
- У Ткачкој радионици имамо увек ангажоване особе са инвалидитетом које се обуче за вештину ткања, израду чипке, штрикање, вез. Те особе након завршетка обуке одлазе поново на евиденцију Националне службе за запошљавање. Од тридесет осам особа које су до сада прошле кроз јавне радове шест се определило да узме средства за самозапошљавање. Укључене су и у нову мрежу Креативне индустрије Шабац, односно „Кишу“, како би на лакши начин пласирале своје ручне радове. Повезани смо и са социјалним предузећем „Новитас“ и одређеним другим привредним субјектима који траже мишљење од нас јер знају да је поприлично особа прошло кроз те јавне радове. До сада се око десет особа „ухлебило“ у стални радни однос тако да нама је то својеврсна сатисфакција за даљи наставак.
Код Министарства за рад и социјалну политику поднети су пројекти који ће током свих дванаест месеци укључити чланове у разне активности, трибине, округле столове, радионице које су осмишљене за информатичко оспособљавање чланова.
- Насмера нам је да у те активности укључимо и школску децу, а предвиђен је и програм за децу са посебним потребама и њихове мајке. То ће бити реализовано преко Центра за социјални рад. Радионице ће допринети и њиховом квалитетнијем раду и дружењу са децом код куће.
Тренутно се чека оцена пет пројеката који су поднети Одељењу друштвених делатности Градске управе града Шапца а који ће обухватити средства за социјална давања најугроженијим члановима предвиђена градским буџетом. Иако мала, као и претходних година, биће равномерно распоређена за набавку огрева. Текеришки пешкир са географском ознаком порекла, дело Ткачке радионице, група „Василиса“, спортска сарадња са Месним заједницама „Вук Караџић“, „Жика Поповић“, „Доњи шор“ , и још много тога очекују чланове ГОИР у овој години.
- По први пут предали смо пројекте везане за партиципирање удружења за живот у месним заједницама. У питању су три пројекта које смо на оцену предали 11. јануара. Први, ако се одобри, биће реализован у МЗ „Мајур“ где ће се обучити на радионицама младе особе за припремање првенствено џемова и сокова од џанарике, зове. Предвиђено је да за дан градске славе у Културном центру прикажемо славу на традиционални начин, како је УНЕСКО заштићено. Онда бисмо сакупљене рецепте издали кроз једну публикацију. Све што се спреми од сезонског воћа ишло би у хуманитарне сврхе за Октобар месец солидарности и 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом. У МЗ „Камењак“ реализовали би пројекат „Прелим прело“, а у МЗ „Доњи шор“ психосоцијалну подршку кроз трибине и округле столове за две групе младих незапослених и теже запосливих преко четрдесет, педесет година.
Сви пројекти захтевају веће ангажовање од стручне службе месних заједница, али је у њих укључен и велики број особа које помоћ нуде на добровољној бази. Део свог времена, труда, љубави и жеље свакодневно ткају у покушају да нађу заједничко решење за ублажавање проблема чланова који затраже помоћ.
- По престанку свог радног односа и одласка у пензију после проведеног радног века у банкама, наставила сам да радим, односно да се дружим са својим некадашњим странкама. Променили смо само начин услуга али смо наставили да се дружимо што је врло лепо и на моју и на њихову радост. Волонтерски рад је рад за који се свако определи својом вољом. Људи се добро осећају када нечему припадају и када та припадност за последицу има неке корисне активности. Када су жене у питању то су креативне радионице које су присутне у нашој организацији. Посебно значајно је ангажовање запослених и волонтера на помоћи нашим члановима који живе сами и који нису у могућности да се крећу, да сами излазе, обављају своје набавке – истиче Невена Митровић, пензионерка и волонтер.
Како истичу у овој организацији само да је здравља па ће бити и пројеката.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa