Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
У СЛИЦИ И РЕЧИ

ДВА ВЕКА РАВЊА

Први музеј у селу. Зграда, спомен обележје о 200. година историје месне заједнице која територијално припада градском подручју Сремске Митровице
Последњи дани старе и први Нове године обележени су у северозападном делу Мачве (насеље Равње близу Саве и Засавице) отварањем првог музеја у селу. Ради се о Равњу, где је 1813. године био чувени и последњи бој српских јунака под командом Зеке Буљубаше у Првом српском устанку. Хроничари су још забележили да су се око ратних шанчева први почели окупљати ( досељавати из Херцеговине рођаци и земљаци славног јунака) и тако је настало Равње, чије битисање траје два века. Баш ту историју села прикупио је и презентирао на јединственом спомен простору величине око 100 квадратних метара, потпуно реновиране зграде у центру села, пензионисани магистар економије и војни предавач Радмило Будечевић, који је рођен и живи у породичној кући у Равњу.
- За то је требало доста времена и труда. Обишао сам све куће у Равњу и прикупио доста грађе за овај својеврстан музеј у селу. Историја постанка је сложена на паноима у слици и речи. У веома кратком року тако се може сазнати доста о историји овог мачванског села, каже Будечевић.
У Равњу је рођено сијасет знаменитих људи српске богате историје као што су академик Драган Недељковић, носиоци ордена Карађорђеве звезде Тома Јовановић, Станоје Станковић и Илија Бучић, народни херој Александар Лала Станковић и члан врховног штаба НОБ Милан Дева Беловуковић...
Панои у речи и слици, како каже главни кустос музеја Радмило Будечевић, су веома прегледни, постављени тако да се лако може сазнати много тога о славном боју на Равњу, о борбама српске војске у српско-турском рату у 19. веку у којима је изгинуло много Равњанаца. Примера ради од 365 мештана села отишлих у балканске и Први светски рат, вратило се свега 160, међу којима је било и доста рањеника. Ништа боља слика није о учешћу ових људи у Другом светском рату, где су у борбама против фашиста поднели огромне жртве. Било је доста спаљених сеоских кућа и отете имовине од стране окупатора.
На паноима није изостало ни представљање мештана у разним приликама, весељима, свадбама и испраћајима у војску, као и бављење производњом хране. Наравно, ту су и слике културног и спортског живота, а најупечатљивије представљена историја фудбалског клуба који у овом селу траје један век.
Посета овом првом музеју у селу за коју влада велико интересовање, може се обавити сваког радног дана.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa