Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ЛИГА АУТОМОДЕЛАРА СРБИЈЕ ОДРЖАНА У ОШ „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“

ВЕШТИНА, СПРЕТНОСТ, ЗНАЊЕ

Екипе из Новог Сада, Суботице, Сремске Митровице, Мачванске Митровице, Борче, Батајнице, Шапца и са Уба показале знање и умешност протеклог понедељка у оквиру трећег кола. Завршно, пето коло, одржаће се у Мачванској Митровици
Другу годину за редом Друштво педагога техничке културе Србије организује републичку Лигу аутомоделара на којој се такмиче ученици од петог до осмог разреда. Домаћин овогодишњег трећег кола била је ОШ „Јанко Веселиновић“ где се протеклог понедељка у сали за физичку културу окупило седамдесет пет учесника из Новог Сада, Суботице, Сремске Митровице, Мачванске Митровице, Борче, Батајнице, Уба и Шапца.
- Секција аутомоделарства постоји у оквиру такмичења из техничког образовања. Са Лигом аутомоделара кренули смо пре две године са циљем да се омасови ова секција и да евентуално у догледно време постане самостално такмичење ако буде одобрило Министарство – рекао је помоћник директора ОШ „Јанко Веселиновић“ Митар Митровић и председник Друштва педагога техничке културе Србије.
Такмичење се сели из града у град, а према пропозицијама ученици подељени у две категорије, пети и шести и седми и осми разред, имају прилику да покажу најбоље што умеју у току три пуштања.
- За децу је то прави изазов. Прво треба да склопе свој модел, било да је у питању авион, ракета, ауто, брод, а затим са њим да постигну и резултате. Моделарство је примењено, практично знање. Само добри модели, добри моделари, праве добре резултате. Овде су најбољи од свих из целе Србије. Морам да напоменем да овде има деце са посебним потребама. Такмиче се заједно са децом из редовних школа. Међу њима нема разлике. Заједно се такмичимо, остварујемо резулате, мало више вежбамо јер ипак су то посебна деца, али која исто тако имају добре резултате. Ових седамдесет пет такмичара представљају оно најлепше. По њима се види колико су радосни када њихов модел прође кроз центар и освоји двадесет бодова. То је њихов највећи успех, а и наш када видимо колико су срећни када све то постигну – истакао је Андрија Дучак, наставник техничког образовања у школи за децу са посебним потребама из Сремске Митровице.
Дружење, стицање знања, успеси, срећа део су ових такмичења у коме основци показују више од обичне умешности.
- Бавим се аутомоделарством од седмог разреда. Није тешко склопити ауто. Добијете све делове за ауто само их треба изломити и саставити. Мало је теже залемити мотор и жице које покрећу ауто. На такмичењима није тешко али ни баш лако. Све зависи од паркета, подлоге, по којој се креће ауто. Овде није важно пролазно време већ кроз које поље прође ауто. Све то највише зависи од тога како сте склопили ауто. Ако то нисте добро одрадили ауто се неће кретати скроз право па морате да подешавате точкове – зналачки је објаснио Лука Лазаревић, ученик ВИИИ3 ОШ „Јанко Веселиновић“ који је до тренутка давања изјаве имао освјених шездесет седам поена од максималних седамдесет пет.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa