Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

СВОЈЕВРСНА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

На конкурсу за финансирање уметничих дела из области визуелних уметности насталих у протеклих пет година и настајања нових уметничких дела савремених уметника Министарства културе и информисања Републике Србије одобрена средства за шест од осам пројеката шабачких уметника који су преко ове установе конкурисали
Другу годину за редом Библиотека шабачка у сарадњи са младим уметницима успела је да оствари незавидан успех када је у питању реализација пројеката који за циљ имају афирмацију и подршку младим снагама али истовремено и приближавање савремених уметничких достигнућа посетиоцима Библиотеке и широј шабачкој публици.
- Ово је девети пројекат, девето уметничко дело које смо у последње две године на конкурсу добили. Када погледамо резултате и када схватимо да ће простор Библиотеке шабачке и Анекса да украсе радови углавном младих шабачких уметника изузетно смо срећни и поносни и прилично сигурни да идемо добрим путем. Наша идеја је да поред своје основне функције, а то је рад са читаоцима, корисницима, посебно са нашим најмлађим и најдражим, Анекс временом постане и нека врста слободно могу да кажем и галерије савремене уметности. Дакле, у библиотеци се првенствено чита, истражује, учи. У библиотеци се и сања, и слика, и црта, праве се скулптуре. Библиотека, односно књига, је све. Све полази из књиге и све се на крају враћа књизи - каже Кристина Арсеновић.
„У почетку беше реч“ Николе Пашића, „Прототип“ Слободана Пеладића, „Слагалица“ Драгане Ђурђевић, „Покрени се“ Милене Обрадовић, „Комуникација“ Звонка Петровића и „Светлосна инсталација - објекат за зграду Анекса Библиотеке шабачке“ Игора Марсенића постаће део уметничког фонда Библиотеке шабачке.
- Већ годину и по дана чланови „Комбинарта“ имају одличну сарадњу са Библиотеком шабачком тако да нас није изненадило што нам је отворила врата и по питању израде пројеката за наша дела. Повод за мој рад, бицикло, била је изложба за „Ноћ музеја“ на тему „Златно доба Зорке“. Како сам мало истраживала увидела сам да су наши суграђани тада ишли бициклима на посао и покретали индустрију овог града. Тиме су покретали и друштво града, културу. Мени је то била асоцијација да направим једно занимљиво, креативно бицикло. Симболичним називом сам желела да поручим да се култура у овом граду покрене - нагласила је Милена Обрадовић, вајар и члан Удружења „Комбинарт“.
Добијена средства за младе уметнике значе много, али им је још вредније то што ће њихови радови красити зидове Анекса.
- Као младом уметнику јако ми значи да могу своје дело да представим у једној културној институцији као што је Библиотека шабачка. Средства, наравно, материјална мени лично значе да могу да наставим са својим радом. Ово је једна врста подстрека за касније изложбе и могућност проширења целе ове серије слагалица како би се добила једна нова димензија - додала је Драгана Ђурђевић којој је циљ био да путем свог дела, насталог по узору на дечју играчку, пружи могућност публици да створе нову слику и самим тим испоље своју креативност.
Излазећи из оквира класичне уметности Звонко Петровић, иначе члан Удружења „Холодром“, понудиће у скорије време љубитељима визуелне уметности концептуално решење конкретног дела.
- Тешко је говорити о делу које тек треба да настане јер се ми уметници трудимо да управо кроз рад кажемо оно што имамо. Дело које би требало да се реализује посредством овог конкурса треба да асоцира заправо на некакав ормар. Ормар у ком су похрањене књиге. Радни назив је „Комуникација“. Постављене у неком посебном формалном низу књиге би требале да асоцирају на то како људи посредством књиге комуницирају и међусобно и са људима који су те књиге написали, направили, али и са установом у коју долазе и из које књиге позајмљују. То је Библиотека - истакао је Звонко.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa