Инфо

29. јул 2010.29. јул 2010.
МИЛЕНА ПЕТРОВИЋ ДОМАЋИЦА ИЗ БАДОВИНАЦА

МАЈСТОРИЦА ЗА “ЗЛАТНЕ УКОВЕ“

После венчанице коју носи првог дана, млада другог дана облачи традиционалну мачванску народну ношњу. Ја јој прво обавезно направим „пунђу“, чак и ако девојка нема добру косу. Онда стављам убрадач, који је сличан белом шалу са доста чипке
Кад у Бадовинцима, највећем мачванском селу крај Дрине, нека удавача одлучи да стане пред матичара, иста одмах позове домаћицу Милену Петровић, у селу познатију као тетка Мица, спремачица млада. Многе будуће супруге би желеле да их баш она накинђури и психички припреми за оно судбоносно ДА. У последње време, из истог разлога, траже је и младожење. Сваке године, почетком маја, кад у селу заређају свадбе, теткка Мица има пуне руке посла, све до зиме док не утихне свадбарска музика. И тако пуних 30 година. Упоредо са дотеривањем удавача припрема и необичне младеначке торте, а у свему јој највише помаже ћерка Марина.
Поделиле су посао. Док Мица брине о фризури, детаљима у коси и церемонији извођења младе из родитељског дома, Марина је задужена за шминку.
«Свадбена весеља обично трају два дана. После венчанице коју носи првог дана, млада другог дана облачи традиционалну мачванску народну ношњу. Ја јој прво обавезно направим «пунђу», чак и ако девојка нема добру косу. Онда стављам убрадач, који је сличан белом шалу са доста чипке. Потом долази марама, а преко ње иду укови (украси од жутог метала, имитација дуката). Затим млада облачи либаду и осталу ношњу, прегачу, скуте... У последње време народну ношњу практикују и младожење, па се бринем и за њихов изглед. Осим тога све младе мучи велика трема. Ја их смирим, посаветујем како да поступе кад уђу зетови, како да прихвате накумче, шта да ураде са ситом и јабуком», каже Мица.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa