Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ПРОШЛА ГОДИНА ЗА „ЗОРКУ КЕРАМИКУ“ НАЈУСПЕШНИЈА ОД ОСНИВАЊА

УЛАГАЊА СЕ НАСТАВЉАЈУ

Шабачка „Зорка керамика“ успешно је окончала 2015. годину. У претходних 12 месеци произведено је и пласирано три и по милиона квадратних метара керамичких плочица, чиме је ово предузеће потврдило статус највећег домаћег произвођача у овој области
„Зорка керамика“ спремно дочекује нову сезону. Машине се ремонтују, а руководство очекује да прошлогодишњи резултати буду надмашени. Успех су пратила и улагања, попут инвестиција од око два милиона евра у машину за штампу плочица и нову пресу и сушару. У сезони запошљавају око 250 радника, који доприносе томе да ова фирма у извозу керамичких плочица учествује са 45 одсто.
- Прошла година била је најуспешнија од оснивања предузећа. Испуњени су сви планови, како у погледу производње, тако и у погледу пласмана робе. Очекујемо још већи развој у 2016. и излазак на западноевропска тржишта. Направили смо амбициозан инвестициони план, који подразумева повећање производње од 10 одсто. Уверени смо да ћемо га реализовати, каже Петар Миљковић, директор „Зорка керамике“.
Држава би, према речима нашег саговорника, морала да стане на пут нелојалној конкуренцији и пооштри контролу увоза плочица које у Србију стижу без одговарајућег атеста. Парадокс је да српски произвођачи издвајају годишње и до 30.000 евра за домаће атесте, а да плаћају и додатне контроле квалитета приликом извоза.
- Имали смо проблема са власништвом над земљом на којој се фирма налази. Законска решења су отклонила тај проблем, али постоје и други. Један од њих је повлашћени статус појединих произвођача, који не плаћају никакве дажбине, те на тржиште пласирају своје производе по нереално ниским ценама. Држава томе мора да стане на пут и да омогући исте услове пословања за све привредне субјекте. Мора да се води рачуна и о томе каква роба стиже из Европске уније, а доста је случајева да се тој роби не зна порекло, нити да је урађен обавезни атест. И на тај начин, произвођачи који раде поштено и поштују све прописе, доспевају у неповољан положај, каже наш саговорник.
Потенцијално велики проблем за пословање ове фирме, али и за предузећа попут „Еликсира“, „Тикуриле“ и „Белих лимова“, представља статус „Зорка енергетике“. Трафо станица са које се напајају све ове фирме је у власништву предузећа у стечају, чија је судбина за сада непозната.
- „Зорка енергетика“, са својом трафо станицом, напаја електричном енергијом читаву индустријску зону старе „Зорке“. Све фирме које овде послују директно зависе од судбине овог предузећа. Једино добро решење је да та трафо станица пређе у власништво „Електромреже Србије“. Уколико ова трафо станица буде ван функције, комплетна индустријска зона у овом делу града престаје да постоји, упозорава Миљковић.
Сарадња локалне самоуправе и државе у области инфраструктурних пројеката би појефтинила производну цену керамичких плочица, те би „Зорка керамика“ била још конкурентнија на домаћем и иностраном тржишту.
- За развој овог дела Индустријске зоне Шапца је важно да се лука на Сави приведе намени. Извоз бродским путем би нам олакшао пословање и учинио га јефтинијим. Слична ситуација је и са железничким саобраћајем, јер тренутно стање железничке инфраструктуре у Шапцу не задовољава стандарде који су потребни за несметано пословање највећег броја фирми. Надамо се да ће и држава препознати ове проблеме и наћи начин да их реши, каже наш саговорник.
„Зорка керамика“ приватизована је 2003. године. Пет година касније креће инвестициони циклус који је допринео томе да ово предузеће постане највећи регионални произвођач керамичких плочица.
Еколошки свесна фирма
„Зорка керамика“ је прошле године уложила 300.000 евра у системе за пречишћавање воде и ваздуха, а у 2016. планирају, да уз коришћење средстава из предприступних фондова Европске уније, саграде сопствено постројење за пречишћавање отпадних вода. Уз планирано повећање обима производње од 10 одсто, очекују да још дуго задрже лидерску улогу у области производње керамичких плочица.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa