Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ЕколоШки проблеми опШтине Крупањ

СИВА РЕКА

Санација јаловишта „Столице“ уз помоћ највиших државних органа. Проблем стар неколико деценија - решење на видику
Недавно су завршени истражни радови и у току је израда пројектно-техничке документације за санацију јаловишта на „Столицама“ код Крупња преко Канцеларије за помоћ и обнову. У оквиру обележавања Међународног дана људских права општину Крупањ и јаловиште рудника „Столице“ код Крупња посетила је делегација на челу са директором Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марком Благојевићем од кога сазнајемо.
- Када је реч о јаловишту рудника “Столице” говоримо о проблему који је стар неколико деценија и који је само кулминирао током мајских поплава у 2014. години. То је допринело да се подигне свест људи да овај проблем постоји као и о огромним сразмерама овог проблема. У овом тренутку завршава се рад на изради пројектне документације за санирање јаловишта и радови би требали да почну одмах у 2016. години. Уз помоћ Уједињених нација ћемо извести рад на пројектној документацији, у јануару ће бити расписане набавке, очекујемо да у јануару почну и радови на санацији који ће бити изведени у неколико фаза. Прва фаза је каптирање воде, треба да спречимо да нова вода улази у јаловиште, затим ће бити санирана брана, да би се кренуло у посао чишћења који ће трајати неколико месеци. Према проценама цео посао са све израдом пројектне документације би требало да кошта око милион и 200 хиљада евра. Ово је један од многобројних сличних проблема широм Србије и процена је да постоји око 40 јаловишта у критичном стању. То је нешто чему треба да приступимо системски.
- Право сваког човека јесте да има заштићену животну средину, да има чисту област и да има чисту воду. Ујединили смо све снаге како бисмо решили ову ситуацију, како би људи који овде живе имали чисту воду за пиће. Током прошлог лета била сам овде и управо тада смо кренули да планирамо на који начин можемо да обезбедимо ову област и да решимо овај проблем. И оно што сам уочила када је реч о разлици јесте да је доста муља већ спрано што значи да је све то отишло у поток а затим даље у друге водене токове. Зато уз помоћ Канцеларије за помоћ и помоћ поплављених подручја имамо решење како да се обезбеди ова област и реши проблем. Још једном желим да захвалим општинским властима које су већ дужи низ времена указивале на овај проблем, тако да смо сада овде како би ујединили снаге и решили овај проблем- каже координатор Уједињених Нација у Београду Ирена Војачкова.
Оно што је од великог значаја, према мишљењу делегације која је посетила Крупањ и јаловиште рудника „Столице“, јесте да погођено становништво буде свесно да вода у селу Костајник у непосредној близини јаловишта није за пиће, да је квалитет лош, да све док се не реши овај проблем не би требало да пију воду из непосредног окружења.
Д. Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa